ISTORIJA OFK BEOGRADA NA JEDNOM MESTU: Plavi almanah za sve ljubitelje romantičara sa Karaburme
Foto: Blueunionbelgrade.com

ISTORIJA OFK BEOGRADA NA JEDNOM MESTU: Plavi almanah za sve ljubitelje romantičara sa Karaburme

Fudbal -

Iz štampe je izašla knjiga "Plavi almanah" statistički osvrt na istoriju Fudbalskog kluba OFK Beograd, autora Miroslava Milovanovića, člana “Kluba prijatelja OFK Beograda 1994”.

Statistikom su obuhvaćena sva dešavanja počev od 1911. godine i kluba koji je ugašen 1944, a čije ime, boje i skoro identičan grbje ponosno nošen u periodu 1950-57, pa sve do novijih događaja zaključno sa 2016. godinom.

Na jednom mestu, su sve zvanične klupske utakmice, tabele, zanimljivosti, u bazi igrača je pobrojano, njih ukupno 1069 različitih (pojedini navedeni u više epoha), koji su branili naše boje makar i na jednom zvaničnom meču, a obrađena su i sva nihova dostignuća.

Sakupljeni su svi mečevi odigrani u šampionatu, nacionalnom kupu, evrokupovima, kvalifikacijama za šampionat i prvenstvu Beograda, održanih u mirnodopskim, ali i u ratnim uslovima.Ovaj projekat se razlikuje od ostalih, koji su za temu imali obrađivanje istorije OFK Beograda, po tome što je akcenat bačen isključivo na statističke podatke upotpunjene velikim brojem prigodnih fotografija. Radeći na “Plavom almanahu” otkriveno je i sakupljeno mnogo toga, do sada, nepoznatog široj javnosti i na taj način su od zaborava sačuvani uspesi, ali neuspesi, kao i igrače koji su svih ovih decenija gradili OFK Beograd.

Dodatni motiv da se zaokruži ovaj iscrpni istraživački rad je stanje u kome se klub nalazi, kada je OFK Beograd doveden na ivicu samog opstanka i gde se za njega mahom vezuju nefudbalske stvari. Naša želja i borba za spas kluba koji je bio voljen od svih, kluba koji se šarmom izdvajao od ostalih, je nepokolebljiva i jaka. Veliku pomoć i dobru saradnju autor je ostvario sa legendarnim članovima kluba poput Ilije Petkovića, Milana Rakija Aranđelovića, Petra Čaneta Đorđevića, Stojana Vukašinovića, te navijačima "romantičara", kao i sa uredništvom FB stranice Istorija fudbala.

Posebno se zahvaljujemo zaposlenima u Narodnoj biblioteci Srbije, Nebojši Jakovljeviću i bivšem igraču, Dušku Tošiću.

Ovaj statistički osvrt na istoriju kluba koji nosi znamenja Bograda nalazi se na 380 stranica, na kvalitetnom papiru, a odštampan je mahom u plavoj i beloj boji.

Knjigu možete naručiti preko imejl adrese – clashbgd@yahoo.com , a cena je 1500 dinara + ptt troškovi. Za 1800 dinara, uz “Plavi almanah”, možete dobiti i “Naš plavi bukvar” koji je izdat povodom stogodišnjice Beogradskog sport kluba 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track