NEVEN SUBOTIĆ O HUMANITARNOM RADU: Samo da deca piju čistu vodu
Foto: Marina Lopičić

BRAVO

NEVEN SUBOTIĆ O HUMANITARNOM RADU: Samo da deca piju čistu vodu

Fudbal -

Srpski fudbaler otkriva zašto pomaže najsiromašnijim ljudima u Etiopiji, a ne u Srbiji ili BiH

Ljude tvojih godina najviše nervira mogućnost da im eksplodira novi mobilni telefon, retko ko razmišlja kao ti, kako da pomogne ljudima, rekao je novinar Dojče velea Nevenu Subotiću, koji sa svojom fondacijom želi da promeni mnoge stvari u siromašnoj Etiopiji.Srpski fudbaler rođen je u Banjaluci, ali njegova porodica se 1994. preselila u Nemačku. Neven priznaje da ne govori srpski baš najbolje, nekoliko puta je koristio i strane reči, ali je njegova priča o humanitarnom radu zaista upečatljiva.- Najvažnije je da smo prisutni u najsiromašnijem delu sveta i da želimo da omogućimo tim ljudima da imaju čistu vodu za piće i toalete. Nažalost, to je i dalje veliki globalni problem. Poražavajuća je činjenica da svaka treća osoba na svetu nema normalan toalet, a svaka deseta ne može da pije čistu vodu - kaže Neven i dodaje:- Pred tim ljudima u Etiopiji su veliki izazovi, oni svaki dan moraju da pređu pet, šest i više kilometara samo da bi doneli vodu za svoju porodicu. Želimo da taj put, koji traje nekoliko sati, smanjimo na najviše 15 minuta, kako bi vreme koristili za neke duge stvari, recimo za školovanje.Fudbaler Borusije iz Dortmunda veoma je rano stekao svest da kao neko ko je uspeo u životu može i želi da pomogne drugima.- Nikad mi nije bilo važno što sam se rodio u jednoj zemlji, sad radim u drugoj. Uvek mi je bio bitan ceo svet i kada sam napravio fondaciju, hteo sam da vidim gde to ljudi najteže žive. To je bila moja najveća motivacija, toj deci da pomognemo. Tako smo i došli u Etiopiju. Tamo nema struje, živi se tradicionalno i moramo da im omogućimo da saznaju šta se dešava u svetu, kakve su im mogućnosti i šanse da se uključe u normalan život.

O odlasku u NemačkuBILO MI JE TEŠKO NA POČETKUPorodica Subotić je u Nemačkoj gradila novi život, a Neven je postao uspešan fudbaler.- Bilo nam je teško, ali imali smo sigurnost jer bar nije bilo rata. Nama su tada pomagali, a došao je period kada smo mi bili u mogućnosti da pomognemo drugima. Bilo nam je drago zbog toga, jer na svetu postoje dve vrste ljudi, onima kojima treba pomoć i oni koji mogu da je pruže - smatra Subotić.

Povratak na terenSAMO DA OZDRAVIMJedno od pitanja odnosilo se i na povratak na fudbalski teren, pa i u dres reprezentacije Srbije.- Videćemo u budućnosti, ali trenutno mi je najvažnije da se oporavim. Prošle sezone sam u Dortmundu odigrao samo deset utakmica, tako da treba da pronađem sredinu u kojoj ću igrati - naglasio je Neven Subotić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track