(VIDEO) MURINJO JE KRALJ FINALA: Junajted osvojio Ligu Evrope, trofej posvetio žrtvama u Mančesteru
Foto: EPA

Ajaks u Stokholmu izgubio bitku

(VIDEO) MURINJO JE KRALJ FINALA: Junajted osvojio Ligu Evrope, trofej posvetio žrtvama u Mančesteru

Fudbal -
Fudbaleri Mančester junajteda pobedili su Ajaks u finalu Lige Evrope odigranom na "Areni prijateljstva" u Stokholmu - 2:0 (1:0).

Golove su postigli Pol Pogba u 18. i Henrik Mkitarjan u 48. minutu. "Crveni đavoli" su poveli kada je najskuplji fudbaler sveta šutirao sa 20-ak metara, lopta je na putu ka golu zakačila Dejvinsona Sančeza, promenila pravac, prevarila golmana Andrea Onanu i završila u mreži.

Mančester junajted je osvojio jedini pehar koji mu je nedostajao u kolekciji, jer nikada pre nije trijumfovao ni u Ligi Evrope ni u njenoj preteči Kupu UEFA. "Crveni đavoli" su stali u red velikana, uz večerašnjeg rivala Ajaks, zatim Bajern, Čelsi i Juventus, koji imaju sve evropske trofeje. Osim pehara, tim Žozea Murinja obezbedio je i učešće u Ligi šampiona sledeće sezone, što mu nije uspelo kroz Premijer ligu.

Utakmica je bila onakva kakva se očekivala kada igra Murinjov tim, ali je i ishod bio takav. Portugalac nije odstupio od svoje filozofije fudbala, a to je prvenstveno zaštiti svoj gol, koja mu je i ovaj put donela uspeh. "Gospodinu Posebnom" ovo je bilo četvrto finale u evro kupovima i - četvrta pobeda!

Mančester junajted je prepustio posed lopte "kopljanicima" iz Amsterdama i čekao. Prvu šansu dočekao je u 18. minutu i odmah je iskoristio. Murinjova ekipa je u istom stilu nastavila i dalje, a sledeću priliku je stvorila i ponovo realizovala na uvodu drugog poluvremena. Ritam meča se ni posle toga nije menjao. Junajted nije hteo, a Ajaks nije znao da razbije monotoniju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ajaks je na teren "Arene prijateljstva" izašao sa najmlađim timom u istoriji finala Lige Evrope i Lige šampiona. Prosek godina "najboljih 11" Petera Boša bio je samo 22 godine i 280 dana! Protivnik je imao prosečno pet godina stariju ekipu. Iskustvo je ubedljivo bilo na strani Junajteda, ali i kvalitet, pa je zasluženo i trijumfovao. "Koplje" ipak nije dovoljno oštro za ove "đavole". Dovoljno je reći da Ajaks nije stvorio nijednu šansu za 90 minuta! Junajted je stvorio tri i iskoristio dve!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sve je u sredu u Stokholmu i pre i za vreme utakmice bilo u znaku žrtava nedavnog terorističkog napada u Mančesteru. Navijači su na različite načine odavali poštu nastradalima na koncertu Arijane Grande, a uoči početka meča počast im je odata i minutom ćutanja. Engleskim predstavnicima je ovo osmi trofej u ovom takmičenju, a ispred njih su samo Španci sa deset i Italijani sa devet.Mančester junajted igraće u Superkupu Evrope 8. avgusta na "Filip II areni" u Skoplju sa osvajačem Lige šampiona, Real Madridom ili Juventusom.

"Crvenim đavolima" je ovo šesti evropski trofej. Titulu najboljeg na "starom kontinetu" osvajali su tri puta (1968, 1999. i 2008), a po jednom i u Kupu pobednika kupova (1991) i Superkupu Evrope, i to 1991. protiv Crvene zvezde, kada se zbog rata u tadašnjoj SFRJ nije igrao dvomeč, već je pobednik odlučen posle samo jedne utakmice odigrane u Mančesteru (1:0). Junajted je bio i dva puta najbolji na svetu, jer je 1999. trijumfovao u Interkontinentalnom kupu, a 2008. na FIFA klupskom svetskom prvenstvu.

Foto: EPA
Foto: EPA

TOK MEČA:

KRAJ - AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:2!

90. minut - Poslednja izmena na meču: Runi menja Matu i preuzima kapitensku traku.

87. minut - ŠANSA za JUNAJTED! Lingard je sa polovine terena krenuo sam ka golmanu Onani, ali su ga stigla dvojica igrača Ajaksa i osujetila u nameri da šutne.

84. minut - Marsijal menja Rašforda...

82. minut - Poslednja izmena u Ajaksu: De Jong umesto Ridevalda.

78. minut - I Mata se našao u beležnici Skomine. Španac je oštro startovao na De Lihta.

74. minut - Reaguje i Murinjo - strelac drugog gola Mkitarjan ustupio je mesto Lingardu.

70. minut - Druga izmena kod "kopljanika" - Van der Bek umesto Šenea.

68. minut - Junajted nastavlja po oprobanom receptu. Posle drugog gola, kao i posle prvog, prepustio je inicijativu Ajaksu, koji je nemoćan da to valorizuje makar jednom prilikom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

64. minut - "Požuteo" je i Junes.

62. minut - Prva izmena na utakmici. Najbolji strelac Ajaksa i Lige Evrope Kasper Dolberg izlazi, a ulazi Neres.

52. minut - Žuti karton za Feltmana.

52. minut - Žuti karton za Felainija, zbog prekršaja s leđa.

48. minut - AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:2 - MKITARJAN! Huan Mata je izveo korner sa desne strane, Smoling je slavom spustio loptu, a Mkitarjan se sjajno snašao i sa nekoliko metara poslao loptu u mrežu.

Henrikh Mkhitaryan Goal HD - Ajax 0-2... by soccerhub3651

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA: AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:1!

45. minut - "Crveni đavoli" su zadovoljni rezultatom, igraju povučeno i nedozvoljavaju Ajaksu da im zapreti, a pritom nisu preterano zainteresovani za ofanzivu.

31. minut - Prvi žuti karton na meču dobio je Mkitarjan, zbog grubog prekršaja.

24. minut - Prodor i šut Valensije - brani Onana.

Antonie Valencia Amazing Shoot HD - Ajax 0-1... by YNWAHD

18. minut - AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:1 - POGBA! Francuz je šutirao sa 20-ak metara, lopta je zakačila Sančeza i prevarila golmana Onanu.

Paul Pogba Goal HD - Ajax 0-1 Manchester United... by football365life2

15. minut - Prvi pokušaj Ajaksa. Junes je proigrao Traorea, koji je šutirao kada se našao na desetak metara od gola, malo iskosa sa leve strane, ali je golman Romero bez problema ukrotio loptu.

14. minut - Kako se i očekivalo od Murinja, "crveni đavoli" se povukli, prepustili loptu rivalu i čekaju... Murinjo tera po svom, čak i kad je njegov tim favorit.

10. minut - Uzdasi navijača Junajteda. Mata je pronašao Felaini, koji je iz "mrtvog ugla" centrirao oštro, ali u sredini nije bilo njegovih saigrača.

1. minut - Pogba je prvi zapretio. Uhvatio je volej sa 25 metara, lopta je otišla pored gola.

Paul Pogba First Chance - Ajax vs Manchester... by YNWAHD

1. minut - Slovenac Skomina dao je znak da utakmica počne.

SASTAVI:

AJAKS: Onana – Feltman, Ridevald, Sančez, De Ligt - Klasen, Šene, Zijeh – Traore, Dolberg, Junes;

MANČESTER JUNAJTED: Romero - Valensija, Smoling, Blind, Darmijan - Erera, Felaini - Pogba, Mata, Mhitarijan - Rašford.

20:45 - Minut ćutanja za žrtve terorističkog napada u Mančesteru!

Nudi ženu Ibri, samo da ostane u Mančesteru!

Sjajan kadar!

Oni su najefikasniji - Dolberg i Mkitarjan

Klajvert spasao trenera AjaksaZanimljiv detalj pored terena - legendarni Patrik Klajvert, čiji sin Džastin nosi dres Ajaksa, uhvatio je loptu koja je letela prema treneru "kopljanika" Peteru Bošu, dok je razgovarao sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Junajtedovi navijači odaju počast žrtvama bombaškog napada

Na tribinama je ludnica

Foto: AP
Foto: AP

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zavirite u svlačionicu Ajaksa

Susret legendiBivši igrači Mančester junajteda Rio Ferdinand i Edvin van der Sar, koji je branio i za Ajaks, sreli su se na stadionu u Stokholmu.

"Kopljanici" na terenu da "osete" travu

Neverovatno poređenje!

Niko kao JunajtedMančester junajted je odigrao 64 mečeva u sezoni, kao nijedan drugi klub iz najjačih evropskih liga.

Ibra ne igra, ali je u elementuZlatan Ibrahimović je povređen i nema ga u timu Mančester junajteda. Ipak, došao je u domovinu i gledaće utakmicu iz lože.

Stigao i Van GalUtakmici u Stokholmu prisustvovaće i Luj Van Gal, koji je tokom trenerske karijere vodio oba večerašnja rivala.

Velikani na pauziAjaks i Mančester junajted su velikani svetskih razmera, ali ih već dugo nema u vrhu. "Crveni đavoli" su poslednji evropski trofej osvojili pre devet godina, a "kopljanici" čak pre 22!

Bitka i za Ligu šampionaAjaks je kao vicešampion Holandije osigurao nastup u kvalifikacijama za elitno takmičenje, dok je Mančester junajtedu ovo jedina preostala prilika da izbegne katastrofu, što bi treći izostanak iz Lige šampiona za četiri sezone svakako predstavljao za klub sa "Old Traforda".

Konačno! Pehar ide iz SeviljePehar namenjen osvajaču Lige Evrope promeniće vlasnika posle tri godine, koliko je krasio vitrinu Sevilje na stadionu "Sančez Pishuan".

Murinjo vs BošDok Žoze Murinjo može da se pohvali sa više od 20 trofeja u trenerskoj karijeri, među kojima dva u Ligi šampiona, njegovom kolegi iz Ajaksa Peteru Bošu je najveći uspeh to što je uopšte dobio priliku da sedi na klupi Ajaksa. Kao igrač je bio šampion Holandije i tri puta osvajao nacionalni Kup sa Fejenordom, zabeležio i osam nastupa za reprezentaciju, ali kao trener nije osvojio nijedan pehar. Istina, kao i u Murinju u Mančesteru, i Bošu je ovo prva sezona u Ajaksu. Dvojica stručnjaka su se već srela jednom, ali bilo je to u prijateljskoj utakmici dok su vodili Vitese i Čelsi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Put do finalaAjaks je do završne predstave Lige Evrope stigao kao pobednik Grupe G, ispred Selte, Standarda i Panatinaikosa, rušeći zatim u eliminacionim borbama Legiju (0:0, 1:0), Kopenhagen (1:2, 2:0), Šalke (2:0, 2:3 posle produžetaka) i Lion (4:1, 1:3). Junajted je bio drugi u Grupi A, iza Fenerbahčea, a ispred Fejenorda i Zorje, da bi onda izbacio Sent Etjen (3:0, 1:0), Rostov (1:1, 1:0), Anderleht (1:1, 2:1 posle produžetaka) i Seltu (1:0, 1:1). I jedni i drugi su za plasman u finale strepeli do poslednjeg trenutka revanša polufinala iako su u prvim mečevima stekli veliki kapital. Selta je na "Old Trafordu" izjednačila na 1:1 u 85. minutu i nedostajao joj je još jedan gol za senzaciju. Međutim, domaćin je uspeo da sačuva mrežu u finišu. I Ajaks se odbranio u Lionu, kome je takođe falio još jedan pogodak, ali za produžetke. Francuski predstavnik je u 81. minutu došao do 3:1, od 84. imao igrača više, stvorio nekoliko prilika da izjednači ukupni rezultat na 5:5, ali nije uspeo, pa su se u finalu našli "kopljanici".

Dolberg sa šest pogodakaNajbolji strelac Ajaksa u ovom takmičenju je Kasper Dolberg sa šest golova, dok su sa jednim manje u sastavu Žozea Murinja prednjačili Henrik Mkitarjan i Zlatan Ibrahimović, koji zbog povrede neće igrati finale u rodnoj zemlji.

Kasper Dolberg, Foto: Reuters
Kasper Dolberg, Foto: Reuters

Junajted skuplja utešne trofeje"Crveni đavoli” su već podigli dva pehara ove sezone, ali ona najmanje vredna, takoreći utešna - Komjuniti šild i Liga kup. Nisu bili konkurentni u borbi za titulu, a čak ni učešće u Ligi šampiona još nisu obezbedili.

Treći susret "đavola" i "kopljanika"Ovi rivali sastajali su se u istom takmičenju u sezonama 1976/77 i 2011/12 i oba puta su "crveni đavoli" prošli dalje. Prvo su u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA poraženi u Amsterdamu 0:1, ali su u revanšu pobedili 2:0, a zatim su u šesnaestini finala Lige Evrope pre pet godina kao gosti trijumfovali 2:0, pa ih poraz od 1:2 kod kuće nije zaboleo.

Ajaks trofejniji od MančesteraAjaks je trofejniji. Prvak Evrope bio je četiri puta (1971, 1972, 1973. i 1995), Kup pobednika kupova (1987) i Kup UEFA (1992) osvajao je po jednom, a UEFA Superkup dva puta (1973. i 1995). Šampion sveta bio je 1972. i 1995.Mančester junajted ima priliku da se pridruži upravo Ajaksu, ali i Bajernu, Čelsiju i Juventusu, jedinim klubovima koji su osvajali sva evropska takmičenja. Klub sa "Old Traforda" je titulu najboljeg na "starom kontinetu" osvajao tri puta (1968, 1999. i 2008), a po jednom Kup pobednika kupova (1991) i Superkup Evrope, i to 1991. protiv Crvene zvezde, kada se zbog rata u tadašnjoj SFRJ nije igrao dvomeč, već je pobednik odlučen posle samo jedne utakmice odigrane u Mančesteru (1:0). I Junajted je, kao i Ajaks, dva puta bio najbolji na svetu, jer je 1999. trijumfovao u Interkontinentalnom kupu, a 2008. na FIFA klupskom svetskom prvenstvu.

Španci sa deset peharaU prethodnih 13 godina čak osam puta su u Ligi Evrope trijumfovali Španci. Osim petostrukog pobednika Sevilje, trofej je dva puta osvajao madridski Atletiko, a jednom i Valensija. Španci su na vrhu liste osvajača ovog trofeja sa ukupno deset trofeja. Italijani imaju jedan manje. Ako sada pobedi Junajted, Englezima će to biti osmi uspeh, dok Ajaks može da donese Holanđanima peti trofej.

Superkup u SkopljuPobednik ovog finala igraće u Superkupu Evrope 8. avgusta na "Filip II areni" u Skoplju sa osvajačem Lige šampiona, Real Madridom ili Juventusom.

Skomina na centruUtakmicu u Stokholmu sudi Slovenac Damir Skomina. Pomagaće mu zemljaci Jure Praprotnik i Robert Vukan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na tribinama 50.000 ljudiKapacitet "Fredns arene" je oko 50.000 mesta, a učesnici finala dobili su po desetak hiljada ulaznica za svoje navijače, čime ni jedni ni drugi nisu bili zadovoljni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja