FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: Počele završne manifestacije pete sezone
Foto: Fudbal za prijateljstvo, Foto: Foto: Fudbal za prijateljstvo

Međunarodni društveno-odgovorni projekat

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO: Počele završne manifestacije pete sezone

Fudbal -

Završne manifestacije pete sezone dečijeg međunarodnog društveno odgovornog projekta "FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO", organizovanog pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom - zvaničnog partnera FIFA i Šampionata sveta u fudbalu 2018. – započele su danas u Rusiji.

Delegacije iz 64 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike, Južne i Severne Amerike pristigle su u Sankt Petersburg kako bi – u duhu prijateljstva, mira i ravnopravnosti - demonstrirale predanost ključnim vrednostima projekta, razmenili iskustva i dali primer čitavom svetu.

foto: Foto: Fudbal za prijateljstvo

"Presrećni smo što smo napokon zajedno sa našim sportskim prijateljima iz celog sveta, ujedinjeni oko ključnih vrednosti projekta i vrhunskog fudbala. Siguran sam da će deca sa sobom poneti neizbrisiva sećanja i utiske koji će im obogatiti život i stvoriti od njih prave fer-plej sportiste i svetske ljude!" istakao je Nikola Mitić, trener omladinske selekcije FK Crvena zvezd, dugogodišnjeg učesnika projekta.

Mladi fudbaleri - dvanestogodišnji ambasadori projekta - okupljeni u 8 međunarodnih Ekipa Prijateljstva, prikazaće na zelenim prostranstvima fudbalskih terena da je prijateljstvo moguće bez obzira na boju kože, pol, veru i fizičke mogućnosti. Mladi novinari - članovi Međunarodnog dečijeg pres centra – zajedno će sa svojim starijim kolegama iz vodećih svetskih medija – izveštavati svetsku javnost o zbivanjima sa manifestacija i terena u Sankt Peterburgu, putem sopstvenog TV kanala i radija, veb-sajta i društvenih mreža, dnevnog štampanog novinskog izdanja i ostalih formi ekskluzivnih izveštaja.

Odrasli predstavici zemalja-učesnica, članovi međunarodnih delegacija, pratiće mlade učesnike u gradu na Nevi među njima se nalaze i zvaničnici fudbalskih federacija i udruženja, međunarodnih društvenih programa, poznati novinari, roditelji, nastavnici i treneri.

foto: Foto: Fudbal za prijateljstvo

Mladi sportisti će trenirati u sportskim „Kampovima prijateljstva“ u kojima će - pored ekipnih takmičenja i taktičkih vežbi - deca učestvovati na posebnim fudbalskim seminarima koje će voditi proslavljeni fudbalski asovi. Osnovne vrednosti projekta i sadržaj manifestacije će biti predmet rada na „Olimpijskom času“, „Školi devet vrednosti“ i kursevima iz timskog rada.

U skladu sa duhom tradicije manifestacije – učesnici će trenirati u Ekipama prijateljstva projekta „Fudbal za prijateljstvo“ – u kojima će im treneri biti učesnici projekta iz prošlih sezona. U subotu, prvog jula - prvi put od nastanka projekta će se održati „Fudbalski šampionat fudbala i prijateljstva“, u kome će uzeti učešće međunarodne Ekipe Prijateljstva – i time potvrditi svoju privrženost fudbalu, fer-pleju, toleranciji i želji za pobedom.

U nedelju, drugog jula - svi učesnici svih uzrasta projekta „Fudbal za prijateljstvo“ će – zajedno sa fudbalskim asovima, umetnicima, predstavnicima međunarodnih medijskih kuća i političarima iz raznih zemalja - razmotriti najvažnija pitanja promovisanja vrednosti projekta u okviru Petog međunarodnog „Foruma fudbal za prijateljstvo“.

Forum će, po tradiciji, biti okončan Svečanim defileom svih zemalja-učesnica na prigodnoj Završnoj ceremoniji manifestacije – da bi potom svi zajedno pratili uživo finalnu utakmicu FIFA Kupa Konfederacije, koja će biti odigrana na novom stadionu u Sankt Peterburgu u prisustvu 70 hiljada gledalaca.

Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Fudbal za prijateljstvo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Kako je Muta prvi put došao u Partizan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track