UEFA ZARATILA SA BOGATIM KLUBOVIMA: Sa tri nove mere želi da spasi fudbal
Foto: Reuters

nema više razbacivanja para

UEFA ZARATILA SA BOGATIM KLUBOVIMA: Sa tri nove mere želi da spasi fudbal

Fudbal -

Kako je krenula nova era u fudbalu gde bogati klubovi daju ogromne svote novca na transfere igrača i bezbroj igrača imaju na platnom spisku te ih šalju na pozajmice, Uefa je svesna da finansijski fer plej više nije dovoljan kako bi se sprečilo bahato ponašanje klubova na fudbalskom tržištu.

Transferi kojima svedočimo poslednjih dana dostigli su neverovatne cifrre, a odštete koje se ovih dana dogovaraju za Nejmara i Mbapea pre dvadesetak godina bile su dovoljne za sve transfere dogovorene u Primeri, Seriji A ili Premijer ligi.

Basnoslovne cifre koje danas nude bogati klubovi dovele su do toga da je sve manje onih koji se mogu nositi s njima i boriti za evropske ili nacionalne trofeje i u Uefi su svesni da je nešto potrebno promeniti kako bi se sačuvala zanimljivost i neizvesnost u fudbalu.

Finansijski fer plej kaže da klubovi u tri godine posluju sa najviše 30 miliona evra minusa, a u slučaju kršenja dolazi do različitih novčanih kazni, ograničenja pa i diskvalifikacije, nije se ipak pokazao efikasnim.

Na osnovu poslednjih nastupa predsednika Čeferina može se zaključiti da se Uefa sprema ući u rat sa bogatašima i njihovim rasipanjem na fudbalskom tržištu, a ove tri mere bi mogla koristiti:

1. Porez na luksuz

Mera pri kojoj bi se za svaki transfer iznad određene cifre morao plaćati Uefi određeni kazneni procenat koji bi mogao iznositi od 10% pa sve do 100%. U ovom drugom slučaju za transfer od 100 miliona evra porez bi bio jednak tome pa bi klub igrača morao platiti 200. Isto bi se moglo upotrebiti i kao porez na previsoke plate fudbalera.

2. Seleri kep

Ono što postoji u američkim sportovima velika je želja predsednika Čeferina. Ograničiti budžet klubova za plate, što bi trebalo da izjednači odnos snaga u Europi. Ima više načina kako to izvesti, od limita po glavi igrača do limita cele ekipe koji može zavisiti od proseka godina ili može biti fiksan.

3. Ograničenje tržišta

Tu ima dosta mera kako obuzdati kupovine i pozajmice, od zabrane pozajmljivanja igrača starijih od 23 godine, do limitiranog broja fudbalera koje klub može dovesti u određenom prelaznom roku i imati pod ugovorom, sa ciljem sprečavanja bogatih klubova da imaju 50 ili više seniora na raspolaganju od kojih većina nikad neće dobiti pravu priliku da zaigraju.

Uefu čeka jako teška borba, pitanje je može li se izboriti oko regulacije tržišta, ipak nešto se mora promeniti.

Kurir.rs / Kurir sport

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) FRKA U POLUVREMENU: Koškanje igrača i članova stručnog štaba Partizana i Olimpijakosa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track