(KURIR TV) SVETI SIMEON UZ ZVEZDU: Pogledajte drugu šetalicu Delija na meču sa Arsenalom
Foto: Dado Đilas

Koreografija za nastavak

(KURIR TV) SVETI SIMEON UZ ZVEZDU: Pogledajte drugu šetalicu Delija na meču sa Arsenalom

Fudbal -

Početkom drugih 45 minuta meča 3. kola Lige Evrope sa Arsenalom navijači Crvene zvezde razvili su šetalicu sa likom Svetog Simeona Mirotočivog.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 26. februara obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se zamonašio bilo Stefan Nemanja.

Osnivač srpske srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića, umro je na današnji dan 1200. godine. Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve. Srpski narod ga poštuje jer je - kako je svojevremeno rekao episkop Atanasije Rakita - fizički i duhovni koren srpskog naroda. Godine 1196, četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori. Upokojio se u srpskom manastiru Hilandaru, koji je podigao zajedno sa svojim sinom Rastkom, monahom Savom, kog srpski narod slavi kao svog najvećeg prosvetitelja Svetog Savu.

Kurir sport, Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track