NAPETI ODNOSI KINE I BIVŠE BRITANSKE KOLONIJE: Navijači u Hongkongu ponovo zviždali kineskoj himni
Foto: AP

POLITIKA SE UMEŠALA U SPORT

NAPETI ODNOSI KINE I BIVŠE BRITANSKE KOLONIJE: Navijači u Hongkongu ponovo zviždali kineskoj himni

Fudbal -

Navijači reprezentacije Hongkonga zviždali su kineskoj himni uoči početka priljateljske fudbalske utakmice sa Bahreinom.

Navijači obučeni u crveno, smešteni u jednom sektoru na tribini, zviždali su himni "Marš dobrovoljaca", koja je intonirana pre utakmice sa Bahreinom.

Neki od navijača su mahali zastavana kojima je pisalo "Borba za Hongkong" i "Moć Hongkongu", a obezbedjenje je pokušavalo da spreči posmatrače i pojedine novinare da slikaju te parole i zastave.

Kontroverze oko himne su uvećale napete odnose Kine i bivše britanske kolonije. Pojedini stanovnici Hongkonga izražavaju zabrinutost zbog rastućeg uticaja Kine u toj pokrajini.

Slična situacija sa himnom je i u SAD, gde pojedini igrači NFL lige kleče za vreme intoniranja, zbog čega ih je oštro kritikovao predsednik Donald Tramp. Tenzije oko zviždanja himni u Hongkongu uvećale su se ovog leta nakon što je kineska vlada pooštrila kazne za one koji ne poštuju himnu na javnom mestu. U oktobru je stupio novi državni zakon o himni, dok su u subotu zakonodavci izmenili krivični zakonik, pa tako ako se ustanovi da neko ne poštuje himnu, može da dobije zatvorsku kaznu do tri godine.

Lokalna verzija zakona treba da se izradi u Hongkonu i Maku, posebnim kineskim administrativnim regionima sa odvojenim pravnim sistemima i garantovanim gradjanskim slobodama.

kurir.rs / Beta

foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track