PREPOZNALI KVALITET: Mladi Borčanin glavni trener Akademije sporta u Kini
Foto: Lobi-info.rs

za samo šest meseci

PREPOZNALI KVALITET: Mladi Borčanin glavni trener Akademije sporta u Kini

Fudbal -

Luka Milenković je dvadestpetogodišnji mladić iz Borče. Svoju karijeru započeo je u školi fudbala ”Leonida” kod Srđana Stambolića. 2014. ”Leonida” se pripoila FK Crvenki. Tada je Milenković, zajedno sa Stambolićem prešao u FK Crvenka.

U martu ove godine, otputovao je u Šenžen, na jugoistok Kine, blizu granice sa Hong Kongom. Svega šest meseci je bilo dovoljno vlasniku akademije ”Đu Ša” da prepozna njegov kvalitetan rad i organizacijske sposobnosti. Tada je Luka postavljen za glavnog trenera akademije.

– Olakšavajuća okolnost mi je što sam za kratko vreme savladao kineski jezik, i već se služim njim – navodi Milenković. – Ovdašnji narod je predusretljiv, to mi umnogome olakšava svakodnevicu. Akademija broji više od 1.000 dečaka u bazi. Mi smo filijala Evergrandea iz Gvanžua, najtrofejnijeg profesionalnog kineskog kluba.

Kao što i sam Milenković ističe, Kinezi su mu umnogome olakšali rad i sprovođenje ideja.

– Omogućeno mi je angažovanje trenera iz Srbije. Napravio sam odličan tim od po deset naših i kineskih stručnjaka. U pitanju su iskusni treneri sa PRO licencama, i mladi diplomci Akademije fudbala. Srbi su glavni, a Kinezi asistenti.

Pored toga što poseduje diplomu Akademije fudbala, cilj mu je da tome pridoda diplomu Filozofskog fakulteta. U Kini želi da završi studije na antropologiji.

Pored fudbala, studija, Milenković se bavio i pisanjem tekstova za razne časopise i portale. Takođe, naglašava da je upravo tamo pronašao i inspiraciju za završetak prve zbirke pesama za decu, koju planira da izda kada sledeći put dođe u Srbiju.

U februaru 2018. Milenković će polaznike akademije dovesti u sportski kamp. Kamp će biti u hotelu ”Prezident”.

– S obzirom da su tamo vrhunski uslovi za boravak i trenažni proces, a i da je to zimski dom mog matičnog kluba OFK Crvenka, logično je da u Kovilovu organizujemo kamp za perspektivne polaznike akademije. Imaće i edukativni karakter. Te tri stvari predstavljaju temelj kineske nacije i u odnosima sa drugim narodima to im je polazna tačka.

Kurir.rs / Lobi-info.rs

Foto: lobi-info.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Evo ko je uspešniji od Italijana po broju učešća na Mundijalima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track