(VIDEO) ŠVAJCARSKI ALBANCI PRETE ORLOVIMA Granit Džaka: Doživotno ću se boriti protiv Srbije, za Albaniju i Kosovo!
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Legija stranaca

(VIDEO) ŠVAJCARSKI ALBANCI PRETE ORLOVIMA Granit Džaka: Doživotno ću se boriti protiv Srbije, za Albaniju i Kosovo!

Fudbal -

Okosnicu fudbalske reprezentacije Švajcarske, jednog od rivala Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, čine igrači i trener rođeni na našim prostorima.

Selektor Švajcarske je Vladimir Petrović, Hrvat rođen u Sarajevu. Hrvatsko poreklo ima i Mario Gavranović, dok bosanske korene vuče Haris Seferović.

Ipak, gro tima čine Albanci, od kojih dobar deo vuče korene iz Srbije. Sa manje ili više uspeha u prethodnim godinama dres Švajcarske nosili su Granit Džaka, Đerdan Šaćiri, Valon Behrami, Blerim Džemaili, Admir Memedi, Adrijan Nikši, Pajtim Kasami.

Valon Behrami je rođen u Kosovskoj Mitrovici pre 32 godine i trenutno je član Udinezea.

Đerdan Šaćiri je pre 26 godina rođen u Gnjilanu, a trenutno nosi dres premijerligaša Stouk sitija.

Granit Džaka, trenutno fudbaler Arsenala, je rođen u Bazelu pre 25 godina, a njegovi roditelji su nešto pre toga u Švajcarsku stigli iz Kuršumlije gde su živeli.

Brojni su i fudbaleri koji vudu korene iz Makedonije. Blerim Džemaili, trenutno član Montreala, je rođen u Tetovu, a Admir Mehmedi u Gostivaru. Mehmedi je član Bajera iz Leverkuzena. Pajtim Kasami vuče poreklo iz Struge, a trenutno nastupa za Sion.

Zanimljivo, Adrijan Nikči je rođen u Sarajevu pre 28 godina. Poslednji klub za koji je nastupao je Union Berlin.

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Rusiji u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom, odlučeno je žrebom u Moskvi. Duel Srbije i Švajcarske zakazan je za 22. jun u Kaliningradu.

Uoči tog susreta dodatna motivacija "Orlovima" može da bude izjava Granita Džake data posle čuvenog meča Srbija - Albanija, koji je trebao da se odigra u Beogradu u oktobru 2014. godine, ali je prekinut pošto su Albanci pustili dron.

Granit je pohvalio svog rođenog brata Taulanta koji nastupa za reprezentaciju Albanije i poručio:

"Ponosan sam na tebe Taulante Džaka. Doživotno ću se boriti protiv Srbije, kako bih Albaniju i Kosovo učinio ponosnim", napisao je Granit na svojoj Fejsbuk stranici.

foto: Printskrin

Kurir sport

Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ova tri igrača će biti najveća opasnost za Srbiju na Mundijalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track