(VIDEO) DAN KADA SE CEO SVET DIVIO ZVEZDI: Pre 26 godina Crveno-beli u Tokiju osvojili titulu svetskog šampiona
Foto: Privatna arhiva

SEĆANJE

(VIDEO) DAN KADA SE CEO SVET DIVIO ZVEZDI: Pre 26 godina Crveno-beli u Tokiju osvojili titulu svetskog šampiona

Fudbal -

Pobedom nad Kolo Kolom, Savićević, Pančev, Mihajlović, Jugović i drugovi u glavnom gradu Japana osvojili Interkontinentalni kup i tako dobili status najboljeg kluba na planeti

Fudbaleri Crvene zvezde su u dalekom Tokiju 8. decembra 1991. savladali osvajača Kopa libertadores, čileanski Kolo Kolo, rezultatom 3:0 i pokazali da im u tom trenutku nije bilo ravnih na planeti.

foto: Privatna arhiva

Crveno-beli su postali prvaci sveta u godini kada se zbog krvavog građanskog raspadala Jugoslavija, zemlja koju su predstavljali. Najbolja generacija Crvene zvezde, ujedno najuspešnija koju je uopšte imao srpski i jugoslovenski fudbal, trijumfom u prestonici Japana nadogradila je dugoočekivano osvajanje Kupa šampiona, kada je u Bariju 29. maja iste godine u finalu na penale savladala Olimpik iz Marselja 5:3, posle 120 minuta igre bez golova.

foto: Privatna arhiva

Igra sudbine

ČETVRT VEKA BEZ PROLEĆA U EVROPI

A 26 godina kasnije, tačnije sinoć, Crvena zvezda je igrala s Kelnom na Marakani za prolaz u šesnaestinu finala Lige Evrope. Do završetka ovog izdanja novina ishod meča nije bio poznat, ali se zna da je šampion Srbije poslednji put dočekao proleće u Evropi baš pre 26 godina, posle istorijskog meča u Tokiju.

Sastav u Tokiju bio je nešto izmenjen u odnosu na onaj iz Barija. Crvenu zvezdu su napustili golman i kapiten Stevan Stojanović (Antverpen), Robert Prosinečki (Real), Dragiša Binić (Slavija), Slobodan Marović (Norčeping), Refik Šabanadžović (AEK) i trener Ljupko Petrović (Espanjol). Sve to nije sprečilo crveno-bele da u direktnom duelu protiv Čileanaca pokažu da su najbolji na svetu.

foto: Privatna arhiva

Junak trijumfa nad ekipom koju je predvodio hrvatski trener Mirko Jozić bio je je Vladimir Jugović, dvostruki strelac u 19. i 59. minutu, ali i akter akcije kod trećeg gola u 72. minutu, kada je Darko Pančev na pas Siniše Mihajlovića zatresao mrežu. Valja istaći da je Crvena zvezda od 43. minuta igrala sa igračem manje, posle isključenja kapitena Dejana Savićevića. Klub su tada vodili Dragan Džajić i Vladimir Cvetković.

foto: Privatna arhiva

Kurir otkriva

GDE SU I ŠTA RADE JUNACI IZ TOKIJA

Zvonko Milojević (46)

Imao je samo 20 godina na utakmici protiv Kolo Kola. Posle teške saobraćajne nesreće u Nemačkoj 2007. živi povučeno u selu Voljavče pored Jagodine.

Duško Radinović (54)

Živi u Švedskoj, gde radi kao profesor fizičkog vaspitanja u jednoj školi u Malmeu. Sinovi su mu trenirali fudbal, ali su ga posle napustili.

Goran Vasilijević (52)

Danas radi kao fudbalski agent, a do pre nekoliko godina bio je u upravi kluba kao zamenik sportskog direktora. Živi u Zemunu, gde je i rođen.

Vladimir Jugović (47)

Povučeno živi već više od decenije u Beču, gde se bavi nekretninama. Bio je kratko vreme u upravi Crvene zvezde, a danas pomaže mladim igračima.

Miodrag Belodedić (52)

Živi u Rumuniji, a dugi niz godina radi u tamošnjem fudbalskom savezu, posebno je angažovan u radu s mlađim kategorijama.

foto: Privatna arhiva

Ilija Najdoski (53)

Kultni heroj navijača Crvene zvezde. Danas je tehnički direktor Vardara, gde po treći put u svojoj karijeri sarađuje sa Darkom Pančevom.

Milorad Ratković (53)

Radi kao skaut i trener mlađih kategorija u Selti iz Viga. Često je isticao da bi rado pomogao Crvenoj zvezdi, samo da ga neko nazove.

Vlada Stošić (52)

Ostao je u svetu fudbala, a do pre nekoliko godina bio je sportski direktor Betisa. Odbio je Crvenu zvezdu prošlog leta, zbog porodice koja živi u Španiji.

Darko Pančev (51)

I danas s ponosom nosi nadimak Kobra. Ima kafić „Devetka“ u Skoplju, a trenutno je sportski direktor Vardara.

Dejan Savićević (50)

Obavlja funkciju predsednika FS Crne Gore od 2006. godine. Živi u Podgorici, ali često odlazi u Italiju, u Milano, gde je i danas poštovan.

Siniša Mihajlović (48)

Trener je Torina i nekadašnji selektor Srbije. Ima šestoro dece i jedan je od najatraktivnijih trenera u Seriji A.

Vladica Popović (82)

Živa legenda Crvene zvezde, kluba u kojem boravi od 15. godine. Član je sekcije veterana kluba.

Ilija Ivić (46)

Radi kao fudbalski menadžer, a pre toga bio je sportski direktor Crvene zvezde, AEK i Olimpijakosa.

Miroslav Tanjga (53)

Radi kao fudbalski skaut, a u Torinu ga je angažovao kum Siniša Mihajlović. Obožava lov i ribolov.

Kurir / Aleksandar Radonić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track