NAJČUDNIJE SUĐENJE U ISTORIJI SPORTA: Brazilac i Paragvajac osuđeni za korupciju, porota neodlučna u slučaju Peruanca
Foto: AP

UHAPŠENI 2015. GODINE

NAJČUDNIJE SUĐENJE U ISTORIJI SPORTA: Brazilac i Paragvajac osuđeni za korupciju, porota neodlučna u slučaju Peruanca

Fudbal -

Dvojica nekadašnjih fudbalskih funkcionera iz Južne Amerike osuđena su danas za korupciju na suđenju u SAD, dok će odluka o trećem biti doneta sledeće nedelje.

Porota u Njujorkuje većala je nedelju dana pre donošenja delimične presude.

Brazilac Žoze Marija Marin (na slici) i Paragvajac Huan Anhel Naput su osuđeni za zaveru. Porotnici su ostali neodlučni u vezi Manuela Burhe, nekadašnjeg predsednika Fudbaskog saveza Perua.

Sva trojica su uhapšena 2015, a na teret im se stavlja dogovor da uzmu milione dolara mita od biznismena koji su želeli da obezbede prava prenosa ili uticaj na odlučivanje o domaćinima svetskih prvenstava i drugih takmičenja koja kontroliše svetska fudbalska federacija (FIFA).

Marin, nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Brazila, i Naput, nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Paragvaja i južnoameričke fudbalske federacije CONMEBOL, su osuđeni i po nekoliko drugih tačaka dok su od nekih oslobođeni.

Suđenje je bilo začinjeno čudnim detaljima: nedokazanom optužbom da je Burha pretio svedoku, porotnikom isključenim jer je spavao tokom svedočenja, vest iz Buenos Airesa da se argentinski advokat ubio tri sata pošto je na suđenju rečeno da je primao mito i iznenadno svedočenje nekadašnjeg člana američkog pop rok benda Džonas braders (Jonas Brothers).

Zbog svega se može reći da je ovo bilo najčudnije suđenje u istoriji sporta.

Marin, Burha i Naput su među više od 40 ljudi iz sveta fudbala koji su u SAD optuženi za šeme koje su uključivale stotine miliona dolara u mitu. Mnogi optuženi su se izjasnili krivim.

Glavni svedok optužbe, nekadašnji marketinški direktor iz Argentine Alehandro Bursako, rekao je da su on i njegova kompanija sredili plaćanje mita od 160 miliona dolara tokom nekoliko godina, do njegovog hapšenja 2015. Deo tog novca je, prema njegovim rečima, funkcioner FIFA tražio da bi namestio glasanje kojim je Katar dobio domaćinstvo svetskog prvenstva 2022.

Tužioci su tvrdili da je Burha uzeo 4,4 miliona dolara mita, Marin 6,6 miliona a Naput 10,5 miliona.

Odbrana je iznela tvrdnje da su njih trojica bili nevini posmatrači kojima su Bursako i drugi smestili da bi dobili bolje nagodbe u svojim slučajevima.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: OVI IGRAČI ĆE ZIMUS OBUĆI ZVEZDIN DRES

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track