Deda Mrazovi ponos Laponije!
Foto: Facebook.com/FCSantaClaus

Predstavljamo vam novog finskog trećeligaša

Deda Mrazovi ponos Laponije!

Fudbal -
Fuzijom Rejpasa i Lapija u gradu Rovanijemiju, koji je na šest kilometara od Arktičkog kruga, pre 21 godinu osnovan FK Santa Klaus

Na severu Finske, tačnije u Laponiji, već 21 godinu postoji fudbalski klub Santa Klaus, u prevodu Deda Mraz, koji je krajem oktobra postao šampion četvrte lige i plasirao se u viši rang.Fuzijom Rejpasa i Lapija u prestonici Deda Mrazova, finskom gradu Rovanijemiju, 1993. godine osnovan je ovaj neobičan klub, čije su boje, kao što svi pretpostavljate, crveno-bele, dok se u grbu nalazi lik najpoznatijeg bradonje na planeti. Santa Klaus od svog osnivanja balansira između trećeg i četvrtog ranga takmičenja, ali uoči početka nove sezone Deda Mrazovi najavljuju veliki proboj ka eliti finskog fudbala. Pošto u ovoj skandinavskoj zemlji fudbalsko prvenstvo traje od aprila do oktobra, ekipa iz neposredne blizine Arktičkog kruga već se sprema za velika dela u 2015, a optimizma ima na pretek pošto su u prethodnoj sezoni na 20 mečeva osvojili 50 bodova i postigli čak 105 pogodaka.Ipak, čelnici i fudbaleri Santa Klausa tvrde da je najvažnija dobra zabava.Presrećni smo što možemo da pokažemo ljudima da fudbal ne mora da bude samo trka za novcem. Sport bi trebalo da bude zabava i mi smo u Laponiji uspeli u tome. Naravno, da je ova naša priča prilično ozbiljna, pokazuju fenomenalni rezultati iz prošle sezone - kaže portparol Santa Klausa Jouni Torijas.

Najsmešnija imena klubovaDEDA MRAZ S MORONOMFudbalski magazin For-For-Tu uvrstio je Deda Mrazove iz Rovanijemija na listu klubova s najsmešnijim imenom na svetu. Naime, Santa Klaus se tako pridružio argentinskom Deportivo Moronu, FK Mesni kombinat iz Bocvane, ali i norveškom Fartu, u prevodu „prdež“.StadionBOMBA ISPOD TERENAPrilikom rekonstrukcije terena stadiona Keskuskenta 2009. godine dogodila se veoma neobična situacija, pošto su radnici ispod veštačke trave otkrili nemački projektil iz Drugog svetskog rata. Topovska granata prečnika 115 milimetara nalazila se skoro sedam decenija ispod terena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track