FSS I ZAJEDNICA SUPERLIGAŠA: Problemi se ne rešavaju, ne možemo sami
Foto: Dado Đilas

Vapaj za pomoć

FSS I ZAJEDNICA SUPERLIGAŠA: Problemi se ne rešavaju, ne možemo sami

Fudbal -
Vođstvo srpskog fudbala poručilo da samo zajedno sa nadležnim organima, planski i istrajno, može doći do eliminacije zla sa stadiona

Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Superlige osudili su danas ispade huligana na utakmici između Crvene zvezde i Partizana i priznali da "nisu u mogućnosti da sami organizuju nijednu težu i značajniju utakmicu".

"FSS i Zajednica klubova Superlige najoštrije osuđuju huligansko ponašanje, vandalske ispade i nemile scene koje su ugrozile bezbednost ogromne većine prisutnih navijača i odigravanje same utakmice, poznate kao najveće svetkovine srpskog klupskog fudbala u istoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu FSS.

Utakmica između Zvezde i Partizana, koja je odigrana u subotu, kasnila je skoro 45 minutu zbog sukoba navijača na tribinama, a potom i sukoba pristalica Zvezde sa žandarmerijom na severnoj tribini stadina "Rajko Mitić".

"Osnovni problem je u činjenici da se stvari ne rešavaju. Svedoci smo brojnih problema koje smo imali u prošlosti - 'slučaj Đenova', prekid utakmice protiv Albanije i nekoliko sličnih večitih derbija. Zbog toga izražavamo strah da se ružne scene od subote opet ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju FSS i Zajednice se ističe i da su oni, posle utakmica u Đenovi i meča protiv Albanije, "vapili za pomoć kod nadležnih instanci".

"Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da resimo. Priznajemo da vandalsko ponašanje prevazilazi okvire mogućih reakcija, opsega delovanja i kažnjavanja fudbalskih struktura", dodaje se u saopštenju.

Članovi Disciplinske komisije FS Srbije će u četvrtak na sednici analizirati sve prispele izveštaje i doneće adekvatne odluke i saopštiti kaznene disciplinske mere.

"Međutim, to sve postaje apsurdno. Zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mera neće iskoreniti uzroke problema koje viđamo u suviše dugom vremenskom periodu. Sve viđeno prevazilazi sportske okvire", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da kažnjavanje klubova i njihovih uprava, takođe, nije dobar smer za ostvarenje pobede nad huliganima.

"Crvena zvezda je ovaj put organizovala meč i svesni smo da su u okviru priprema i realizacije zadataka učinili sve što su mogli. Međutim, to očigledno nije dovoljno", piše u saopštenju.

FSS i Zajednica superligaša zatražili su hitan sastanak članova Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu.

"Jedini model borbe na putu iskorenjivanja problema su zajedničko delovanje i sinergija apsolutno svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije. Zajedno, planski i istrajno, do eliminacije zla i povrtka fudbala u sportske okvire", navodi se.

Cilj i obaveza, kako se dodaje, treba da bude - individualizacija krivaca.

"Fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FS Srbije, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema", navodi se u saopštenju Saveza i Zajednice superligaša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track