FSS USVOJIO PROMENU SISTEMA TAKMIČENJA: Partizan jedini protiv novog načina bodovanja
Foto: Nebijša Mandić

Superliga dobija plej-of i plej-aut

FSS USVOJIO PROMENU SISTEMA TAKMIČENJA: Partizan jedini protiv novog načina bodovanja

Fudbal -
Posle uobičajenih 30 kola, u treći krug će se ulaziti sa polovinom od broja bodova do tada osvojenih

Srpska fudbalska Superliga od sezone 2015/16 igraće se po trokružnom sistemu, pošto je na 12. sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije usvojen predlog Zajednice Superlige.

I dalje će naša elitna liga imati 16 klubova, koji će odigrati uobičajenih 30 kola po sistemu "svako sa svakim dva puta", a onda će prema plasmanu na tabeli biti podeljeni i dve grupe. Prvih osam ekipa nastaviće takmičenje u plej-ofu i boreći se za titulu i izlazak u Evropu, a druga polovina lige nastaviće trku za opstanak kroz plej-aut.

Plej-of i plej-aut igraće se po jednokružnom bod sistemu, dakle, "svako sa svakim po jednom". Ukupno, svaki superligaš će odigrati 37 utakmica, što je za sedam više nego ove i prethodnih sezona.

Najznačajnija novina je to što će klubovi u treći krug ući sa polovinom broja bodova osvojenih u prvih 30 kola. Ukoliko je broj bodova neparan, zaokružiće se na gornju cifru (na primer: ako klub ima 37 bodova, u treći krug ulazi sa 19).

Ovaj sistem nije nov, jer ga Belgijanci koriste već nekoliko sezona.

Za ovakav sistem takmičenja glasalo je 13 superligaša, dok su Borac iz Čačka, Mladost iz Lučana i Radnički iz Niša bili za ostanak aktuelnog modela. Od pomenutih 13 klubova koji su glasali za promenu, jedino je Partizan bio protiv deljenja bodova posle 30 kola.

"Jednoglasno je zaključeno da će upravo taj detalj (prim.aut. deljenje broja bodova) uticati na porast kvaliteta i zanimljivosti takmičenja", stoji između ostalog u saopštenju FSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track