FUDBALSKI JUNACI: Prohodali uz bombe, sad vladaju svetom

Srpski fudbaleri nisu imali normalno detinjstvo

FUDBALSKI JUNACI: Prohodali uz bombe, sad vladaju svetom

Fudbal -
Omladinci Srbije u Beograd se vraćaju s medaljom sa Svetskog prvenstva, a put do uspeha im je bio teži nego njihovim vršnjacima na Mundijalitu

Fudbaleri omladinske reprezentacije Srbije, koji se s Novog Zelanda vraćaju sa istorijskom zlatom medaljom sa Svetskog prvenstva oko vrata, svoje prve korake napravili su tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Prve slike detinjstva naših fudbalera... Bombardovanje Srbije
Prve slike detinjstva naših fudbalera... Bombardovanje Srbije

U ovoj selekciji nalaze se igrači rođeni 1995, 1996. i 1997. i prve godine života, kad su najpre prohodali, a zatim započeli druženje s loptom, proveli su po skloništima, da bi danas izrasli u istinske heroje Srbije.- Ovo što su ovi dečaci uradili je neverovatan uspeh. Oni su naši šampioni, naš ponos. Sećam se još kad su nam uveli prve sankcije, tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljan Miljanić je rekao da moramo da stvorimo 1.000 novih fudbalera. Što je vreme u zemlji bilo gore, to smo mi stvarali bolje igrače. Nemam objašnjenje za to, ali je tako - kaže nekadašnji selektor Milovan Đorić i dodaje:- Dok su drugi uživali u svemu, ovi našu su se skrivali od bombi i bili sirotinja. Pokazali su da se radom dolazi do uspeha, a sve čestitke idu i na adresu selektora Veljka Paunovića, koji je oformio ovaj tim, očvrsnuo ga i izvukao najbolje iz njega.

Prema rečima legendarnog Bata Đore, ogroman deo zasluga za uspeh „orlića“ ide i na račun FSS, koji već godinama ulaže u mlađe selekcije.- Savez je ulagao u ove dečake, išli su na najjače turnire, igrali protiv najboljih ekipa, jer se uvek vodi računa o mlađim selekcijama. To niko ne može da ospori. FIFA je pogrešila kad je ukinula pravilo da dva odsto od svakog transfera ide savezu, jer sada dolazite u situaciju da su ove momke stvarali jedni, a da će ih prodati drugi - kaže Đorić.

Podrška mladimaIDEM U ČEŠKU NA POLUFINALEMilovan Đorić je uveren da medalja koju su osvojili omladinci nije jedini uspeh kojim će se srpski fudbal hvaliti ovog leta, budući da smatra da će i mlada reprezentacija na EP uspeti da izbori plasman u polufinale.- Trebalo je juče da otputujem u Češku da gledam mladu reprezentaciju protiv domaćina, ali sam ostao da kod kuće na miru pratim ovo finale, a na EP idem na polufinale. Potpuno sam siguran da će se igrači selektora Mladena Dodića plasirati među četiri najbolje ekipe - kaže Đorić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track