HOĆE LI U ZATVOR: Modrić i Lovren svedoče o poslovima braće Mamić
Foto: Beta

Istraga

HOĆE LI U ZATVOR: Modrić i Lovren svedoče o poslovima braće Mamić

Fudbal -
Očekuje se ispitivanje najmanje 80 svedoka

Nakon što su Zdravko Mamić i njegov brat Zoran prenoćili u policijskom pritvoru, a pre toga u Uskoku porekli sve što im se stavlja na teret, jutros su stigli na sud te se očekuje odluka o tome hoće li ići u istražni zatvor.

Prvi čovek i trener fudbalera Dinama su u subotu saslušani. Hrvatski mediji već se bave nastavkom postuupka i kažu da bi u istrazi protiv braće mamić, trebalo da se pojave i dva reprezentativca "vatrenih".Prema popisu svedoka u istrazi protiv Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića očekuje se ispitivanje najmanje 80 svedoka. Među njima su najzanimljivija imena fudbalera Luke Modrića i Dejana Lovrena čiji su ugovori potpisani sa Mamićima istražiteljima sporni.

Njih je u “svoju igru” po mišljenju USKOK-a Mamić uvukao zbog duga od 24 miliona kuna (oko 4 miliona evra) što je njegov brat Zoran imao prema Dinamu. Radilo se o pozajmici kluba sa početka 2011. godine. Nakon što Zoran Mamić nije vratio pozajmicu Zdravko Mamić je u ime Dinama u banci podneo zahtev za kredit u iznosu od 4,4 miliona evra. Kredit je, odobren u svega nekoliko sati.

Nakon toga je, kako bi se prikrila stvarna namena kredita, sačinjen aneks ugovora o profesionalnom igranju koji je, potpisao Damir Vrbanović. Tim je ugovorom, po stavu USKOK-a, bez ikakvih osnova utvrđeno pravo Dejana Lovrena na isplatu 50 posto budućeg transfera. Svi su, međutim, znali da je Lovren potpisao Zapisnik o raskidu ugovora kojim je potvrdio da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu. Zdravko Mamić je istog dana naložio plaćanje 25,89 miliona kuna s računa Dinama na račun igrača. Time je za klub nastala obveza plaćanja poreza, što je plaćeno iz tog kredita. Fudbaler je nakon toga, po Mamićevom nalogu 25,89 miliona kuna istog dana prosledio na račun njegovog brata Zorana, koji je iznos od 24 miliona kuna prosledio na račun Dinama. Tako je vraćena ranija pozajmica, a ostatak novca Mamić je zadržao.

Dejan Lovren, Foto: Reuters
Dejan Lovren, Foto: Reuters

Preko Luke Modrića Mamić je, iz Dinama izvlačio novac od 2009. do 2011. godine.Naime, nalagao je da se na njegov račun, sa Dinamovog računa isplati ukupno 81.136.427,30 kuna (više od 11 miliona evra). Modrić je od tog iznosa podigao nešto više od 52 miliona i predao ga Mamiću, a sve je to “pokriveno” Aneksom ugovora o profesionalnom igranju, prema kojem je Modrić imao pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera.

I Modrić i Lovren biće ispitani kao svedoci u ovoj istrazi. To su istražitelji mogli realizovati već ovih dana jer su oba hrvatska reprezentativca trenutno na odmoru u domovini. Lovren je čak u Zagrebu, pa je bilo sasvim realno očekivati da će dobiti poziv za svedočenje.Pozive za ispitivanje u USKOK-u, u svojstvu svedoka, dobiti i svi članovi izvršnog odbora Dinama iz perioda na koji se odnose inkriminacije protiv Mamića i Vrbanovića. Tako bi, sve što znaju o spornim ugovorima sa istražiteljima ovih dana trebali ispričati Mirko Barišić, Tomislav Marčinko, Dragutin Šurbek, Većeslav Bergman, Miroslav Rožić… Od njih se očekuje da dodatno rasvetle sada već famozni sastav pozajmica u Dinamu, te potvrde jesu li za njega znali i jesu li ga odobravali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track