ILIJA PETKOVIĆ: Zbog jednog generalnog direktora srpski fudbal trpi nesagledivu štetu!
Foto: Dado Đilas

Legendarni fudbaler potpuno otvoreno

ILIJA PETKOVIĆ: Zbog jednog generalnog direktora srpski fudbal trpi nesagledivu štetu!

Fudbal -

Legendarni srpski fudbaler i trener Ilija Petković rekao je da ga raduje atmosfera u A reprezentaciji Srbije i izrazio nadu da će u predstojećim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ostvariti dobar rezultat.

"Ono što me raduje jeste ambijent koji vidim. Sve strukture u Savezu učinile su da selektor (Slavoljub) Muslin i saradnici, naravno i igrači, imaju podršku na ovom novom putu. A ona je, rekao bih, preduslov za dobar rezultat. Mislim da će narod sve to da prepozna i bude uz svoju reprezentaciju Irske na stadionu 'Rajko Mitić", rekao je Petković.

On je kazao da reprezentacija ima kvalitet u svim segmentima i ocenio da rezultat neće izostati ukoliko bude podrške javnosti.

"Muslin i saradnici znaju šta rade, atmosfera u reprezentaciji je odlična, a mogao sam da se uverim u njihovu ogromnu posvećenost i odgovornost koju nose. Imamo kvalitet u svim segmentima, uz podršku javnosti, ja vidim samo dobre stvari u budućnosti", rekao je Petković.

On se osvrnuo i na reprezentaciju Srbije za igrače do 21 godine koju u Vićenci od 18.30 očekuje utakmica sedmog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Poljskoj.

"Motiv i želja su ogromni, o znanju i energiji neću ni da pričam, jer ovde su momci koji su u svom uzrastu već priredili nezaboravne, istorijske trenutke za naš fudbal. Igrači koji su bili evropski i svetski prvaci. Vreme i naše strpljenje moraju biti njihovi saveznici, a ja sam uveren da će oni na terenu da učine sve kako bi opravdali kvalitet koji imaju", rekao je Petković.

Sva pažnja fudbalske javnosti usmerena je ka A reprezentaciji, pogotovo posle neuspeha klubova u kvalifikacijama za evropske kupove. Iz domaće lige poziv u A tim dobio je samo Aleksandar Katai.

"Kada ste pomenuli Kataija, pročitao sam izjavu jednog generalnog direktora i ostao šokiran. Čovek koji je već sahranio jedan klub i koji svojom bahatošću godinama u fudbalu sve podređuje samo svom džepu i interesu, žali što reprezentacija nije poligon za prodaju igrača?! Zbog njega i njegove privatne menadžerske gerile koja godinama naše mlade igrače prodaju kao belo roblje, srpski fudbal trpi nesagledivu štetu", rekao je Petković.

On je kazao da je "taj funkcioner na sva usta" prvo obećavao Ligu šampiona, a zatim i Ligu Evropa.

"Svojom suludom politikom dovođenja preskupih stranaca polutana obmanuo je navijače i doživeo debakl. Sve vreme, prvo posle jedne, a onda i druge eliminacije, ćutao, ali kada se prodaju igrači, onda je on najglasniji. I sada mu treba alibi za gomilu onih njegovih igrača koji u zemlji Srbiji primaju po 500.000 evra, a ne vrede ni petinu tog novca. Strašno je, uostalom, kada čujem izjavu brojnih navijača našeg najvećeg kluba koji kažu 'Sramota me što je taj čovek funkcioner mog kluba'. Takvi ljudi su kancer srpskog fudbala, a on odavno već pravi nesagledivu štetu, još od vremena kada je angažovao prvog stranog selektora. I tada samo zbog svojih privatnih menadžerskih kombinacija", rekao je Petković.

Na pitanje da li će A reprezentacija Srbije 5. septembra protiv Irske imati podršku publike, Petković je rekao da je zbog "osionosti, bahatosti i otimačine" kao što je "onaj funkcioner" srpski fudbal na lošem glasu.

"Ali mislim da dolaze bolji dani i to je ono što te 'privatnike' plaši. Mislim da narod to prepoznaje i da fudbal zaslužuje bolje ljude, odnosno da će podržati svoju reprezentaciju onda kada je to veoma važno, A ponedeljak je dan kada treba svi da krenemo ka stadionu 'Rajko Mitić'", zaključio je Petković.

Utakmica prvog kola Grupe D kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji između Srbije i Irske igraće se u ponedeljak od 20.45 na stadionu "Rajko Mitić".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track