Jelen Superliga se igra uprkos pretnji pištoljem
Foto: Udovicic

Da li je u Srbiji moguć grčki scenario

Jelen Superliga se igra uprkos pretnji pištoljem

Fudbal -
Incident u Novom Pazaru, gde su huligani napali Udovičića uz pretnju vatrenim oružjem, nije dovoljan povod da se zaustavi prvenstvo

Tuče navijača, bakljade i obračuni sa policijom, pa na sve to i sukob čelnika dva najveća kluba na sastanku rukovodilaca lige, učinili su grčku vlast odlučnom u nameri da suspenduje fudbalsko prvenstvo u svojoj zemlji.Kod nas, na drugoj strani, nasilje nije ni ređa pojava ni manje opasnija nego u Grčkoj, ali odgovora na njega nema, već se sve nalazi u začaranom krugu u kom klubovi, savezi i država (nemoćno) čekaju reakciju one druge strane kao u novopazarskom slučaju „Udovičić“.Podeljena mišljenjaŠef naprednjaka u Skupštini Zoran Babić veruje da se mora veća pažnja posvetiti edukaciji navijača kako bi im se pokazao put koji nije huliganizam.- Ljudski život je važniji od bilo kog kluba ili rezultata, ali najlakše je sve negativnosti pripisati navijačima. Mislim da i klubovi i savezi veoma malo pažnje posvećuju radu sa navijačima. Moramo i kao društvo da učinimo više napora da edukujemo tu manjinu na tribinama, koja je sklona stvaranju problema, jer sam ubeđen da represijom i pretnjom sankcijama, pa i prekidanjem prvenstva, nećemo stići do cilja - rekao je Babić.Njegov kolega na suprotnoj strani skupštinske sale, Borko Stefanović iz Demokratske stranke, uočava velike sličnosti u ponašanju navijača u Grčkoj i Srbiji, ali smatra da kod nas nema te vrste odlučnosti kao kod Grka.Poštovanje pravila- Takmičenje nema smisla ukoliko postoji opasnost da gledaocima bude ugrožen život. Stoga opravdavam odluku mog prijatelja Ciprasa i grčkih vlasti da trenutno suspenduju fudbalsko prvenstvo dok svi klubovi ne počnu da poštuju već uspostavljena pravila o video-nadzoru, elektronskom očitavanju karata i drugim merama koje sprečavaju nasilje na tribinama. U Srbiji postoje uslovi za suspenziju, ali ne postoji rešenost ove, kao ni prošle vlasti za obračun s huliganizmom zbog straha da će im se skandirati na drugom mestu - rekao je Borko Stefanović, šef poslaničke grupe DS.

Ministarstvo sportaVLADA NE RAZMIŠLJA O PREKIDUKuriru je u Ministarstvu omladine i sporta saopšteno da Vlada u ekstremnim situacijama može da prekine prvenstvo, ali da o tome sada ne razmišlja.- Zakon o sportu ne predviđa mogućnost gašenja ili zaustavljanja lige. Međutim, Vlada uvek može doneti odluku ako se proceni da potencijalno nasilje na bilo kojoj sportskoj manifestaciji može da ugrožava živote ljudi ili imovinu. Nadležni organi veoma dobro rade svoj posao i prate situaciju i u ovom trenutku se ne razmišlja o takvoj odluci - rekli su u ministarstvu.(P. G.)Zoran LakovićNOVI PAZAR TALAC NAVIJAČAGeneralni sekretar FSS Zoran Laković ističe da svaki počinilac krivičnog dela ima ime i prezime i da nije pošteno ostaviti Novi Pazar na milost i nemilost grupici huligana.- Ne može klub Novi Pazar da snosi odgovornost za to što grupica huligana stvara probleme godinama unazad. Novi Pazar je fudbalski grad, sa pravim navijačima u većini, i zato zaslužuje našu pomoć - rekao je Laković.Strani medijiEVROPA PRIČA O UDOVIČIĆUEvropski mediji se takođe bave slučajem Žarka Udovičića, pre svih engleski Miror i Dejli mejl, kao i Eurosport. Oni do detalja prenose sva dešavanja, konstatujući da je srpski fudbal dotakao dno. Tim povodom oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro).- Kao svaki profesionalni radnik, svaki fudbaler ima pravo da radi u bezbednom okruženju. Stvaranje takvog ambijenta je isključivo na fudbalskim i državnim zvaničnicima - stoji u saopštenju FIFPro.(M. N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track