(VIDEO) KOMŠIJE SE RADOVALE POBEDAMA: Hrvatska na Evropskom prvenstvu, Srbin odveo Bosnu u baraž
Foto: AP

Kvalifikacije za Evro 2016

(VIDEO) KOMŠIJE SE RADOVALE POBEDAMA: Hrvatska na Evropskom prvenstvu, Srbin odveo Bosnu u baraž

Fudbal -
Golom Milana Đurića izabranici Mehmeda Baždarevića osigurali su treće mesto u grupi, pa će kroz dodatne kvalifikacije pokušati da se domognu takmičenja u Francuskoj

Fudbaleri Hrvatske osigurali su direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine pošto su kao gosti slavili na Malti rezultatom 1:0, a u isto vreme Norveška doživela poraz u Italiji sa 2:1.

Razlog za zadovoljstvo imaju i navijači Bosne i Hercegovine koja je pobedom na Kipru 3:2 obezbedila treće mesto u grupi i plasman u baraž.

Hrvatska je u poslednjem kolu kvalifikacija savladala Maltu sa minimalnih 1:0 golom Ivana Perišića u 25. minutu. Međutim, ni to nije "Kockastima" bilo dovoljno za direktan plasman u Francusku, pošto je u isto vreme Norveška u Italiji vodila sa 1:0 golom Teteja u 23. minutu. Hrvati su trepeli do 74. minuta kada je Florenci izjednačio na 1:1, a definitivno odahnuli kada je Pele u 82. minutu preokrenuo rezultatu korist Italije.

Na kraju takmičenja u grupi H Italija je zauzela prvo mesto sa 24 boda, Hrvatska sa 20, dok će trećeplasirana Norveška koja je osvojila 19 bodova u baraž.

Bosna je u direktnom sudaru sa Kiprom došla u vođstvo u 13. minutu golom Harisa Medunjanina. Međutim, radost Bosanaca nije dugo trajala pošto su Haralambidis i Mitidis u 32. i 41. minutu preokrenuli rezultat. Drama se nastavila u finišu prvog dela kada je Medunjanin izjednačio.

Konačan rezultat postavio je Milan Đurić pogotkom u 67. minutu, pa je Bosna na kraju takmičenja u grupi B zauzela treće mesto sa 17 bodova. Belgija i Vels su iz ove grupe obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo.

Fudbalska reprezentacija Holandije prvi put od 1984. godine neće igrati na Evropskom prvenstvu, pošto je večeras zauzela četvrto mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Holandija je kao domaćin izgubila od Češke sa 3:2 i tako kvalifikacije završila iza današnjeg rivala, Islanda i Turske.

Češka je pobedom nad Holandijom zauzela prvo mesto u Grupi A, ispred Islanda, dok je Turska zahvaljujući porazu Holandije i pobedi nad Islandom zauzela treću poziciju, ali je izbegla baraž jer je najbolja trećeplasirana ekipa, zahvaljujući pobedi Kazahstana nad Letonijom.

Plasman na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj do sada su obezbedile: Domaćin - FrancuskaGrupa A: Island, Češka, TurskaGrupa B: Belgija, VelsGrupa C: Španija, SlovačkaGrupa D: Nemačka, PoljskaGrupa E: Engleska, ŠvajcarskaGrupa F: Severna Irska, RumunijaGrupa G: Austrija, RusijaGrupa H: Italija, HrvatskaGrupa I: Portugalija, AlbanijaPreostale četiri pozicije zauzeće pobednici u baraž mečevima. Plasman u doigravanje su obezbedili: Mađarska, Ukrajina, Norveška, Danska, Švedska, Republika Irska, Bosna i Hercegovina i Slovenija.

Izvlačenje za baraž je u nedelju 18. oktobra. Prve utakmice dodatnih kvalifikacija na rasporedu će biti 12., 13. i 14. novembra, dok će se revanši igrati 15., 16. i 17. dana narednog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track