LOVREN VELIČAO OLUJU: Hrvatski reprezentativac i saigrač Markovića iz Liverpula slavio progon Srba

Šta je s mozgom

LOVREN VELIČAO OLUJU: Hrvatski reprezentativac i saigrač Markovića iz Liverpula slavio progon Srba

Fudbal -
Lovren, koji je prelaskom na Enfild roud postao saigrač srpskog reprezentativca Lazara Markovića, objavio je na Fejsbuk profilu sliku hrvatske zastave koja se vijori na kninskoj tvrđavi

Hrvatski reprezentativac i novi član Liverpula Dejan Lovren, veličao je na društvenim mrežama akciju hrvatske vojske "Oluja" tokom koje je ubijeno i proterano na desetine hiljada Srba.

Lovren, koji je prelaskom na Enfild roud postao saigrač srpskog reprezentativca Lazara Markovića, objavio je na Fejsbuk profilu sliku hrvatske zastave koja se vijori na kninskoj tvrđavi, uz komentar.

"Tisuću oluja ali samo jedna slobode vrijedna".

Lovren je rođen u Zenici 1989. godine, a seniorsku karijeru je počeo u Dinamu iz Zagreba 2006. godine. Bio je dve godine u Interu iz zaprešića, da bi potom prešao u Lion. Od 2013. bio je igrač Sautemptona, da bi ovog leta postao najskuplji defanzivac u istoriji Liverpula.

Za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju igra od 2009. godine.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske “Oluja” nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila. Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece. Proterano je više od 220.000 Srba.

Haški Tribunal je jula 2001. otpečatio optužnicu protiv penzionisanog hrvatskog generala Ante Gotovine koji je bio komandant te operacije. Aprila 2011. Gotovina je osuđen na 24, a Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen krivice. U presudi Anti Gotovini haški Tribunal utvrdio je da je operacija “Oluja” u leto 1995. bila udruženi zločinački poduhvat na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom, smišljen da protera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track