Mihael Laudrup za Kurir: Matić će biti najbolji na svetu!

Ekskluzivno: Danac u intervjuu za naš list

Mihael Laudrup za Kurir: Matić će biti najbolji na svetu!

Fudbal -
Nekadašnji as tvrdi da Srbija ima odlične pojedince i strahuje da će „orlovi“ sutra (20.45) zapržiti čorbu Olsenovim izabranicima

Nekadašnji kapiten reprezentacije Danske Mihael Laudrup krajem prošlog veka važio je za jednog od najboljih fudbalera sveta, ali je ostao upamćen i po golovima i spektakularnim asistencijama u dresu najtrofejnijih klubova Evrope - Barselone, Reala, Juventusa, Ajaksa... Laudrup je posle uspešne dvogodišnje epizode na klupi Svonsija nedavno seo na klupu katarske Lekvije, a u ekskluzivnom intervju za Kurir 50-godišnji stručnjak napravio je odličnu uvertiru pred sudbonosnu kvalifikacionu utakmicu između Srbije i Danske u petak (20.45) na stadionu Partizana.Odbili ste da učestvujete na EP 1992, kad je Danska postala šampion Evrope. Zašto?- Mnogo stvari se dešavalo u to vreme. Danski fudbaleri su već bili na odmoru kad je doneta odluka da idemo na EP umesto Jugoslavije. Uvek sam mrzeo uticaj politike na fudbal i mislim da je vašem timu naneta velika nepravda. Drago mi je što je trijumf Danske dokazao da je Jugoslavija, tada, imala najbolji tim u Evropi i među tri na planeti. Takođe, bio sam u lošim odnosima sa selektorom Ričardom Nilsenom i sve te stvari su uticale da ne odem u Švedsku.

Cenjen... Nemanja Matić
Cenjen... Nemanja Matić

Da li se kajete zbog činjenice da ste ostali bez trofeja prvaka Evrope?- Nikad se nisam pokajao ili žalio zbog svoje odluke bez obzira na to što sam ostao bez titule prvaka Evrope. Moji saigrači i prijatelji osvojili su trofej i meni je to dovoljno. Često mislim da ne bismo postali šampioni da sam bio na EURO 1992. Možda bih promašio penal u polufinalu sa Šveđanima.Koji je najbolji srpski igrač protiv koga ste igrali?- Imali ste sjajnu generaciju. Stojković, Savićević, Mijatović... bili su među najboljima na kontinentu. Ipak, za mene je najbolji jugoslovenski igrač bio Vladimir Jugović. Taj momak je bio neverovatan.Od kog srpskog igrača Morten Olsen treba najviše da strahuje?- Srbija ima zastrašujući „ruster“. Vaši igrači nastupaju u najvećim klubovima Evrope, poput Sitija, Čelsija, Liverpula, Dortmunda, Intera, ali iz meni nepoznatih razloga niste uspeli da se kvalifikujete na prethodna dva velika takmičenja. Individualni kvalitet je očigledan, a najviše bih istakao Branislava Ivanovića, koji je najbolji štoper u Premijer ligi. Takođe, Nemanja Matić je eksplodirao i mislim da je među pet najboljih igrača na Ostrvu i na dobrom je putu da postane najbolji zadnji vezni na svetu.Šta mislite o selektoru Srbije Diku Advokatu?- Dik je sjajan stručnjak i mislim da s njegovim iskustvom Srbija ima znatno veće šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo. Čini mi se da Advokat ima nešto posebno što vam je nedostajalo poslednjih godina.

Šala ili neBIĆE TESNO, BIĆE 0:3!Kakav ishod očekujete u petak?- Očekujem 3:0 za Dansku, ha-ha... Šalim se. Očekujem izuzetno tešku utakmicu i vrlo je nezahvalno predvideti rezultat. Mislim da je najrealniji ishod remi, ali sam svestan da Srbija mora da pobedi ukoliko želi da ostane u trci za EP. S druge strane, verujem selektoru Olsenu i mislim da je sposoban da odvede ekipu u Francusku, a posebno na mundijal u Rusiji 2018.

Incident u BeograduŽAO MI JE IGRAČAŠta mislite o incidentima u Beogradu i kazni UEFA prema Srbiji?- Incident u Beogradu ima političku pozadinu, užasavam se kad politička previranja i prepucavanja diktiraju pravila igre. Najtužnije od svega je to što najveću cenu uvek plaćaju fudbaleri, koji jedini ne snose nikakvu krivicu za incidente, i žao mi je što su srpskom timu oduzeta tri boda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track