NJUZVIK OTKRIVA FUDBALSKU MAFIJU: Evo kako je Apolon sa Kipra zarađivao milione na našim fudbalerima
Foto: Dado Đilas

Milioni evra otišli u nepovrat

NJUZVIK OTKRIVA FUDBALSKU MAFIJU: Evo kako je Apolon sa Kipra zarađivao milione na našim fudbalerima

Fudbal -

Kako je kiparski klub Apolon zarađivao milione na našim igračima, a da nijedan od njih nije proveo ni sekund u dresu tog tima

Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalskim mahinacijama. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama okupljenim u mreži EIC, među kojima je i Newsweek Srbija, deo Adria Media Grupe.Srpski fudbaleri prodavani su ili pozajmljivani kiparskom klubu Apolon iz Limasol, a da većina nije ni kročila na Kipar. Umesto toga, kiparski klub ih je kupovao kako bi njihovom daljom preprodajom zaradio velike pare.Sve ovo je potkrepljeno dokazima koji su otkriveni tokom rada na projektu “Football Leaks”. Tokom istrage odnosa srpskih klubova i kiparskog Apolona, naši novinari pronašli su dokaze za šestoricu igrača iz Srbije - Mijata Gaćinovića, Andrije Živkovića, Nikolu Maksimovića, Nikolu Aksentijevića, Marka Pavlovskog i Luku Jovića.Utvrđeno je i da se u centru ove biznis šeme nalazi izraelski agent Pinhas “Pini” Zahavi, nekadašnji sportski novinar, koji je stvorio moćnu mrežu advokata, posrednika, fudbalskih zvaničnika, političara i offshore kompanija i tako postao svojevrsni fudbalski oligarh. Prema nekim dokumentima, Zahavi ima udeo u vlasničkoj strukturi Apolona. Ni Zahavi, ni predsednik Apolona Nikos Kirzis nisu odgovorili na pitanja koja su im dostavljena tokom naše istrage.KUPOVINA IGRAČA U ISTOČNOJ EVROPI

Dva dana nakon što je portugalski Porto deklasirao klub Žil Visente u utakmici Prve lige rezultatom 5-1, moćni član borda portugalskog kluba Antero Enrike primio je email od Marka Rutenberga, švajcarskog posrednika.“Povodom razgovora koje ste imali sa Falijem i Pinijem u Londonu, dostavljamo vam spisak petorice najvećih talenata na Balkanu”, piše Rutenberg 5. januara 2015.Fali i Pini su nadimci Abdilgafara Ramadanija i Pinija Zahavija. Ramadani je vlasnik menadžerske kompanije Lian Sports, registovane na Malti. Navodno je uključen u poslove braće Osmani, poznatih po tome što su “najznačajnije figure organizovanog kriminala u Hamburu i drugim gradovima Nemačke”, kako stoji u jednom zvaničnom izveštaju nemačke obaveštajne službe. On je i blizak saradnik Pinija Zahavija, koji Ramadanija u dokumentima oslovljava kao “moj čovek od poverenja”.Sportisti za koje smo utvrdili da su imali potpisane ugovore sa Apolonom, a da tamo zapravo nisu igrali su Gaćinović, Maksimović, Pavlovski i Jović – i svi oni imali su ugovore sa firmom Lian Sports.Rutenberg je u dopisu Portu nudio novi kontigent mladih igrača iz Srbije. Najstariji među njima je imao 20 godina, dok su ostala četvorica bili maloletnici. Nijedan od njih nije završio u Portu, ali su dvojica potpisala ugovore sa Apolonom u najvećoj tajnosti, da bi potom otišli u portugalsku Benfiku, odnosno nemački Ajntraht.Ispostavilo se da je Apolon tranzitna tačka kroz koju su zvaničnici klubova iz Srbije trgovali svojim talentovanim igračima. Obično je iznos koji su srpski klubovi dobija od Apolona bili daleko manji od konačne cene koju su za tog igrača davali zapadnoevropski klubovi. Mnogi igrači bili su preprodati posle samo nekoliko dana, dok je profit ostajao investitorima na Kipru, među njima i Piniju Zahaviju. Ko je sve uključen u ove poslove i zašto se to dešava?LUKA JOVIĆ: BEOGRADSKI VUNDERKINDNapadač Luka Jović (rođen 23. decembra 1997.) je verovatno najtalentovaniji igrač sa liste koju je Rutenberg poslao čelnicima Porta u januaru 2015. godine. Sa 16 godina bio je najmlađi fudbaler koji je igrao na večitom derbiju između Partizana i Zvezde oktobra 2014. Menadžeri Zvezde prodali su 25. januara 2015. 70 procenata Jovićevih ekonomskih prava Apolonu – ugovor je bio na tri godine. Ali on je nastavio da igra za Zvezdu.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

U to vreme, zvaničnici srpskog kluba rekli su medijima da im je novac bio potreban za vraćanje dugova. U suprotnom, ne bi mogli da dobiju dozvolu od UEFA da igraju u evropskim takmičenjima. Na kraju, Zvezda je pristala da proda Jovića za 1.4 miliona evra. U ugovoru je postojala i klauzula o kupovini preostalih 30 procenata ekonomskih prava u iznosu od 600.000 evra od strane Apolona. Ali on nikada nije igrao za Apolon. Sve vreme je bio u Beogradu. Godina kasnije, 1. februara 2016. godine, otišao je u Benfiku.U dokumentima o transferu koji su zavedeni u FIFA, navodi se da je Jović u Portugal došao kao igrač Apolona. Dogovoreno je da će kiparski klub da dobije 6.65 miliona evra od Benfike, iako se čini da Apolon nije ni na koji način doprineo sportskom razvoju Jovića. Pozabavimo se brojevima. Crvena Zvezda je dobila maksimum dva miliona evra od prodaje igrača koji je u Lisabon otišao iz Beograda. Apolon je zaradio 4.65 milion evra, iako igrač nije odigrao ni minut za taj klub na Kipru. Zbog čega su onda zvaničnici Crvene zvezde pristali na ovako loš poslovni dogovor?Alfa i omega Crvene zvezde je Zvezdan Terzić, nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije između 2005 i 2008. Njegova sestra Sanja udata je za Nikolu Damjanca, nekadašnjeg golmana Partizana i posrednika u ime Benfike tokom pregovora sa Lukom Jovićem. Za svoj doprinos sklapanju ugovora, Damjanac je od Portugalaca dobio proviziju od 100.000 evra. On je takođe i jedan od suvlasnika sportske agencije Lian Sports, zajedno sa Markom Rutenbergom i Falijem Ramadanijem. Jović nije odgovorio na naša pitanja da li je ikada igrao za kiparski klub. Ni Rutenberg, Damjanac, Terzić i Ramadani nisu odgovorili na zahtev za razgovor na ovu temu.MIJAT GAĆINOVIĆ: IGRAČ OSMOG DANAVojvodina je 3. avgusta 2015. prodala Mijata Gaćinovića (sada 21-godišnjaka) Apolonu za 1.25 miliona evra. Dve kompanije su prodale prava na igrača kiparskom klubu – jedna je registrovana u Delaveru (SAD), a druga u Montrealu (Kanada).Gaćinović se u zvaničnim dokumentima Apolona vodio samo osam dana. Već 11. avgusta on je prodat nemačkom klubu Ajntraht za istovetni iznos - 1.25 milion evra. Upitan da li je bio na Kipru, odgovorio je: “Ne bih da pričam o tome i takvim stvarima ali nisam odradio ništa s Apolonom. Ne želim da pričam o tome i to je to.”

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema uslovima potpisanog ugovara, ukoliko je igrač pozajmljen ili prodat drugom fudbalskom klubu, nemačka strana ima obavezu da Apolonu plati naknadu u visini polovine celokupnog iznosa. Ajntraht ne može da proda igrača drugom klubu za iznos koji je manji od 2.5 milion evra bez pismene saglasnosti Apolona. U ugovoru jasno stoji da je Gaćanović i dalje pod kontrolom kiparskog kluba i da Apolon može da nadgleda kako će i gde Ajntraht da ga proda. To se može desiti samo ukoliko Apolon dobije 2.5 miliona evra. Ni Ajntraht ni predsednik Apolona Nikos Kirzis nisu želeli da komentarišu naša saznanja.NIKOLA MAKSIMOVIĆ: ZVEZDA ODBRANE U ITALIJIJoš jedna zvezda Ramadanijeve agencije je igrač Nikola Maksimović (rođen 25. novembra 1991.), nekadašnji igrač Apolona, a sada fudbaler Napolija. Poput Nemanje Vidića, i on je krenuo iz Slobode Užice pre nego što je došao u Crvenu zvezdu. Nakon samo šest meseci provedenih u Zvezdi, prodat je za milion evra septembra 2012. godine. Kupac je ponovo Apolon.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njemu je bilo dopušteno da ostane u Zvezdi pod uslovom da tokom prelaznog roka januara 2013. godine bude prebačen u Apolon – ugovor je bio na tri godine. Ali ovo se desilo samo na papiru. Ostao je u Zvezdi. Upitan da li je ikada bio na Kipru, Maksimović je odgovorio: “O tome više ne pričam i nema potrebe da se vraćam na to”. PAVLOVSKI, BELGIJSKI MOMAKSrbija je 1. avgusta 2013. postala svetski prvak u fudbalu u kategoriji igrača do 19 godina. U finalu su pobedili Francusku rezultatom 1-0. Mladi fudbaler Marko Pavlovski imao je privilegiju da prvi podigne pehar. Bio je kapiten ekipe sa zavidnom karijerom – stasao je u fudbalskoj školi OFK Beograd gde je došao sa osam godina. Nekoliko dana nakon finala, predsednik kluba Zvezdan Terzić, rekao je medijima da nijedan igrač OFK Beograd nema agenta.Ali samo mesec dana kasnije, i daleko od očiju javnosti, Pavlovski je već bio Apolonov igrač. Kao i u prethodnim primerima, igrač je potpisao ugovor na četiri godine. Momcima koji su vukli konce u ovom poslu očigledno se žurilo. Nisu ni primetili da je igračevo prezime na ugovoru napisano pogrešno – Pavolski umesto Pavlovski – i to na svakom mestu u ugovoru gde se pominje njegovo ime.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Ugovor je potpisan 28. avgusta 2013. godine, a već dva dana kasnije Pavlovski je pozajmljen portugalskom klubu Porto za sezonu 2013/2014. Pre nego što je na kraju završio u hrvatskom klubu RNK iz Splita, Pavlovski je 2015. prošao kroz belgijski klub Muskon. Radi se o klubu u kome moćni agent Pini ima značajnu ulogu – kupio je klub 2015. godine uz pomoć investicionog fonda, a među rukovodećim ljudima nalaze se njegovi rođaci. Veoma često igrači se sele između dva kluba - Muskrona i Apolona.Aksentijević je 27. avgusta 2012. tajno potpisao četvorogodišnji ugovor sa Apolonom. Kiparski klub je Partizanu ponudio 1.8 miliona evra za ovaj transfer. Samo 48 sati kasnije, on je otišao za Vitese. Iznos tog ugovora nije poznat.Nakon dve sezone provedene u Holandiji, Aksentijević je pozajmljen nazad Partizanu, a zatim OFK Beograd, klubovima koji su bili pod kontrolom Dragana Đurića i Zvezdana Terzića, obojice prijatelja Ramadanija.Nakon što je Pini Zahavi preuzeo Muskon leta 2015. godine, srpski igrač je pozajmljen belgijskom klubu na jednu sezonu. Sada je u on novosadskoj Vojvodini gde je došao bez obeštećenja (free transfer) - iz Apolona.Sve dodatne detalje o srpskim klubovima i igračima koji su upleteni u Football Leak, možete čitati u novom broju mesečnika Newsweek Srbija koji će biti u prodaji 28. decembra.(newsweek.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track