ODUŠEVLJENJE U TIRANI I PRIŠTINI: Albanci presrećni zbog prijema Kosova u UEFA
Foto: Reuters

Reakcija na odluku UEFA

ODUŠEVLJENJE U TIRANI I PRIŠTINI: Albanci presrećni zbog prijema Kosova u UEFA

Fudbal -

Prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) pozdravili su danas kosovski i albanski političari, kao i igrači rođeni na toj teritoriji, a koji nastupaju za različite reprezentacije.

"Najbolje vesti. Kosovo je najnoviji član UEFA. Hvala svima koji su glasali da, kako bi naša deca i omladina mogli da se takmiče u fudbalu", napisao je premijer Kosova Hašim Tači na Tviteru. UEFA je ranije danas na Kongresu u Budimpešti priznala Kosovo kao svoju 55. članicu. Ministar za evropske integracije u vladi Kosova Bekim Čolaku rekao je da je ostvaren san. "Veliki san se ostvario. Sjajno je to što smo se pridružili Evropi u velikom sportu", rekao je Čolaku. Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj kazao je da je prijem Kosova u UEFA veliko priznanje. "Ovo je veliko priznanje za naš fudbal i medjunarodni legitimitet Kosova", kazao je Hodžaj. Albanski premijer Edi Rama zahvalio je svima koji su doprineli priznanju Kosova u UEFA. "Kosovo je u UEFA. Bratski pozdrav i hvala svima koji su radili na ovom važnom dostignuću", naveo je premijer Albanije. Vest o prijemu Kosova obradovala je i mnoge fudbalere rodjene u toj srpskoj pokrajini, a koji nastupaju za različite evropske reprezentacije. "Čestitke Kosovu na prijemu u UEFA. Ovo je veoma poseban dan", napisao je reprezentativac Švajcarske Valon Behrami, koji je poreklom iz Kosovske Mitrovice. Priznanje Kosova u UEFA, izmedju ostalih, pozdravio je i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi.Predsednik FS Albanije: Istorijski dan za KosovoPredsednik fudbalskog saveza Albanije Armand Duka rekao je da je istorijski dan za Kosovo, posle njegovog prijema u članstvo Evropske fudbalske unije (Uefa). "Srećan sam jer je ovo srećan dan, ne samo za fudbal na Kosovu, već i za istoriju republike Kosovo. Kosovo ima priliku da bude član velike fudbalske porodice. Fudbalski savez Kosova i njegov predsednik Fadilj Vokri uložili su višegodišnji napor da se to ostvari. Čestitao sam im sa mnogo emocija i to potvrdjuje bratske odnose izmedju naša dva Saveza", rekao je Duka za sajt Fudbalskog saveza Albanije.

Za prijem Kosova glasalo je 28 delegata, 24 je bilo protiv, a dvojica su bila uzdržana. "Ponosan sam na ovu odluku, na dostignuće kome smo doprineli bliskom saradnjom sa našom braćom iz kosovskih fudbalskih institucija. Prijem Kosova u punopravno članstvo Uefa će napravti pozitivan uticaj na nastavak procesa na medjunarodnom planu", rekao je Duka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track