ONI SU BANKROTIRALI: Listu fudbalskih gubitaša predvodi jedan Srbin
Foto: AP

Imali sve, ostali bez ičega

ONI SU BANKROTIRALI: Listu fudbalskih gubitaša predvodi jedan Srbin

Fudbal -
Veliki je broj fudbalera koji je bankrtotira, a izdvojili smo najpoznatije

Studije u Engleskoj pokazale su da se 33 odsto fudbalera razvede u prvoj godini po završetku profesionalne karijere, a čak 40 odsto njih bankrotira u prvih pet "penzionerskih" godina. Međutim, neki su uspeli da spiskaju sve pare i pre završetka karijere.

Razlozi za bankrot su različiti - od raskalašnog života, preko skupih brakorazvodnih parnica i ogromnih alimentacija, do loših poslovnih ulaganja.

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih fudbalera koji su imali mnogo, a ostali bez svega.

DŽORDŽ BEST

Iako se u vreme kada je Džordž Best igrao fudbal (od 1963. do 1984) nije zarađivalo mnogo kao sada, legendarno krilo Mančester junajteda uspelo je da zaradi 100 miliona funti.

"Većinu para potrošio sam na žene, brza kola i alkohol. Ostalo sam proćerdao", čuvena je Bestova izjava koja jasno oslikava zašto je bankrotirao.

Ne samo da mu je takav način života uzeo sve pare, već mu je i došao glave. Preminuo je 2005, u 60. godini.

POL GASKOJN

Dovoljno je reći Gaza. Pol Gaskojn je u svoje vreme bio jedan od najboljih engleskih fudbalera. Međutim, kada je 2004. godine završio karijeru, totalno je propao. Postao je zavisnik od alkohola i droge, potrošio je sve pare, bolovao od depresije... Gazina agonija traje i dan-danas.

DEJVID DŽEJMS

Čuveni golman Liverpula i reprezentacije Engleske Dejvid Džejms bankrotirao je pre silaska na "magičnog pravougaonikla". Njegova karijera i dalje traje, iako ima 44 godine, trenutno je igrač i trener indijske Kerale Blasters. On je tokom karijere zaradio više od 20 miliona funti, a došao je u situaciju da rasprodaje stvari kao što su šolje, motorna testera, pa čak i dres koji je nosio na Svetskom prvenstvu 2002. godine, samo da bi uzeo nekoliko hiljada funti.

JON ARNE RISE

Borbeni Norvežanin Jon Arne Rise proslavio se igrama u Liverpulu 2001. do 2008, zatim je tri sezone proveo u Romi, pa isto toliko u Fulamu. Igrač koji je za reprezentaciju Norveške zabeležio 110 nastupa sada nosi dres kiparskog Apoela. Umesto da sa 34 godine uživa u penziji, on igra da bi zaradio još para, jer je finansijski uništen. On za to krivi svog menadžera sa kojim već dugo vodi pravnu borbu.

ERIK ĐEMBA ĐEMBA

Za Kamerunca Erika Đemba-Đembu čulo se 2003. kada je iz Nanta prešao u Mančester junajted, gde se nije naigrao. Dalje mu je karijera išla silaznom putanjom, a u Srbiji ga pamtimo i po nastupima u dresu Partizana (2013). Đemba-Đemba je možda na najneobičniji način potrošio pare - kupio je deset džipova, slao tone nameštaja u Kamerun, delio pare na sve strane kapom i šakom... Bankrot je proglasio 2009. godine.

SAŠA ĆURČIĆ

Još jedan nekadašnji fudbaler Partizana Saša Ćurčić je imao velike finansijske probleme iako je u engleskoj Premijer ligi zaradio mnogo, nastupajući za Bolton, Aston Vilu i Kristal Palas. Ipak, platio je visoku cenu raskalašnom životu, druženju sa svetskim džet setom, pravljenju žurki o kojima se pričalo... Čak je i tramvaj kupio. A onda, kada je ostao bez svega i kada je prestao da igra fudbal, učestvovao je u rijalitijima, živeo od pomoći prijatelja... Onda je otvorio školu fudbala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track