OTKRIVENA TAJNA: Novi trener Partizana zbog crno-belog dresa prelazio 200 kilometara dnevno
Foto: Partizan.rs

Zoran Milinković u Humskoj od 1977. godine

OTKRIVENA TAJNA: Novi trener Partizana zbog crno-belog dresa prelazio 200 kilometara dnevno

Fudbal -
Milinković je kao klinac živeo u Velikim Crljenima i dva puta dnevno putovao na treninge Partizana

Novi trener Partizana Zoran Milinković obukao je crno-beli dres prvi put još 1977. godine i tada, kao klinac, prelazio dnevno po 200 kilometara da bi trenirao u tom klubu.

"Prve korake na fudbalskom igralištu napravio je u TEK iz iz rodnih Velikih Crljena. Čim je napunio devet godina Zoran je počeo da trenira u najmlađim selekcijama Partizana. Bilo je to 1977. godine", priseća se Milinkovićev rođeni brat Dragan.

I ne samo to...

"Znao je iako veoma mali, da po dva puta dnevno autobusom putuje za Beograd. Prevedeno na brojke, to je više od 200 kilometara dnevno!"

Trener Partizana poznat je po nadimku Kiza, ali nije oduvek bilo tako.

"Pet godina smo živeli kod bake u Australiji. Kada smo se vratili u Srbiju, Zoran je imao šest godina i slabije je vladao maternjim jezikom. Tako su se dešavali i lapsusi. Kako nam je porodična kuća bila tik uz igralište TEK, tu su usledili i prvi fudbalski koraci. Grupa tadašnjih ljudi iz kluba, posmatrajući kako barata loptom koja je bila 'veća' od njega, konstatovali su da dribla kao Šeki, aludirajući na Dragoslava Šekularca. I onda, prilikom jednog driblinga Zoran je napravio lapsus izustivši: Driblam kao Šegi”, uz osmeh je objasnio brat Dragan.

Kada je Milinković postavljen za trenera Partizana odmah je na videlo izbilo da je svojevremeno bio na probi u Crvenoj zvezdi.

Međutim, ima još dosta zanimljivih, a javnosti nepoznatih detalja iz igračke karijere Zorana Milinkovića.

Primera radi, trener Josip Kuže je krajem 80-ih godina želeo da ga dovede u zagrebački Dinamo, u vreme kada je Milinković igrao za Mladost iz Petrinje, ali do saradnje nije došlo. Milinković se kasnije vratio u Partizan, ali je ubrzo otišao u Vojvodinu, čime su se crno-beli odužili Novosađanima za dolazak Slaviše Jokanovića u Humsku.

U dresu Mogrena (1991/92), tada drugoligaša, iako je igrao na mestu desnog beka i bio najbolje ocenjeni igrač lige po izveštačima „Sporta”. I ne samo to, već je bio i prvi strelac kluba sa Lugova!

U bogatoj inostranoj karijeri, pored mađarskog Honveda, pa japanskog Fjučersa gde je igrao sa Dragišom Binićem, preko belgijskog Varegema, došao je u Nicu sa kojom je osvojio Kup Francuske. Sledeća stanica bila mu je Hanza iz Roštoka, pa kiparski Anortozis koji je u to vreme vodio naš stručnjak Dušan Mitošević. U tom klubu Milinković je proglašavan za najboljeg igrača lige, ali i za najboljeg stranca u kiparskom fudbalu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track