POKRENUT DISCIPLINSKI POSTUPAK ZBOG RASIZMA: Tokom utakmice Rostova i PSV-a na teren bačena banana
Foto: Profimedia

UEFA reagovala

POKRENUT DISCIPLINSKI POSTUPAK ZBOG RASIZMA: Tokom utakmice Rostova i PSV-a na teren bačena banana

Fudbal -

Evropska fudbalska unija (UEFA) najverovatnije će pokrenuti disciplinski postupak protiv ruskog Rostova zbog rasizma njegovih navijača, pošto je bačena banana na teren tokom utakmice sa PSV Ajndhovenom u Ligi šampiona.

Mreža FARE, koja se bori protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, saopštila je da je u osmom minutu sinoćnje utakmice u Rusiji između Rostova i PSV-a (2:2) ubačena banana na teren, gde je ostala najmanje 15 minuta.

"Pregledali smo snimke sa utakmice i videli da se to dogodilo u osmom minutu pošto je Rostov postigao gol, a to se dogodilo na drugom delu terena. UEFA će dobiti od nas dopunski izveštaj", navodi se u saopštenju FARE.

Počasni predsednik Fudbalskog saveza Rusije Vjačeslav Koloskov rekao je da bi taj incident mogao da naruši ugled Rusije, koja se priprema za organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

Utakmice Svetskog prvenstva igraće se i u Rostovu.

"Ta banana bi mogla skupo da nas košta. To nećemo nikada tolerisati, pogotovo ne sada", rekao je Koloskov.

Prethodnih godina u ruskom fudbalu navijači su vredjali tamnopute igrače, a pojedine su gadjali bananama, medju kojima je bio i Brazilac Roberto Karlos.

UEFA je u više navrata kažnjavala CSKA iz Moskve zbog rasističkih incidenata navijača u Ligi šampiona.

Bivši trener Rostova Igor Gamula suspendovan je 2014. godine zbog uvredljivih komentara o tamnoputim igračima u svojoj ekipi.

Posle protesta igrača on je dobio otkaz, ali je preuzeo mladi tim, gde i dalje radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track