RADOVAN PANKOV: Vrednim radom do evropskih velikana
Foto: Saša Pavlić

Zlatni orlić u Uralu dobio prostor i uslove za napredak

RADOVAN PANKOV: Vrednim radom do evropskih velikana

Fudbal -

Član zlatne generacije "orlića" Radovan Pankov ovog leta prešao je iz Vojvodine u redove ruskog premijerligaša Urala.

21-godišnji defanzivni fudbaler veruje da je odabrao pravu sredinu, koja će mu pomoći da se dalje razvija.

-Uslovi za rad su izvanredni. Imamo dva terena u centru, kao i sportski centar van grada. Veoma sam zadovoljan. Organizacija u klubu je odlična i sve funkcioniše na visokoprofesionalnom novou. Potpisao sam ugovor na četiri i po godine, što samo potvrđuje da Ural računa na mene na duže staze - ističe Pankov.

Doskorašnji fudbaler Vojvodine je doveden kao štoper, iako mu je prirodna pozicija desni bek, pa se još uvek privikava na novu ulogu, ali i na jak intenzitet treninga, koji forsira šef stručnog štaba Urala Vadim Skripčenko.

-Debitovao sam u meču prvog kola kada smo pobedili Ufu sa 2:0, da bih potom pauzirao dva meča zbog povrede primicača. Sada sam ponovo u takmičarskom pogonu. Sviđa mi se filozofija trenera Skripčenka. Tvrdi smo, primamo malo golova i u zavisnosti od protivnika igramo sa trojicom ili četvoricom igrača u zadnjoj liniji, a tu vidim svoju šansu. Posle svakog treninga ostajem sa stručnim štabom i dodatno radim na poboljšanju igre 1 na 1, igre glavom i boljem korišćenju leve noge, gde vidim prostor za napredak - kaže srpski fudbaler.

Neki od najboljih srpskih defanzivaca su u ruskoj Premijer ligi imali odskočnu dasku prema najkvalitetnijih evropskim ekipama. I Pankov veruje da će njegova karijera krenuti tim putem.

-Još je rano za bilo kakva poređenja. Tek sam stigao iz Vojvodine i ovo je samo prvi korak u mojoj karijeri. Voleo bih da se prvo dokažem u Uralu, pa tek onda da razmišljam o evropskim velikanima. Ipak, činjenica jeste da su najbolji srpski defanzivci igrali u ruskoj ligi - tvrdi Pankov.

Radovan Pankov bio je deo najvećeg uspeha srpskog fudbala – učestvovao je u osvajanju titule svetskog šampiona za igrače do 20 godina. Sada, godinu dana posle istorijskog uspeha na Novom Zelandu, Pankov polako postaje svestan šta je ta generacija u stvari učinila.

-Kako vreme prolazi, tako sam više svestan zlata koje smo osvojili na Novom Zelandu. To je nešto posebno, jedan od najvećih uspeha srpskog sporta, ne samo fudbala. Titula je bila kruna trogodišnjeg rada sa Veljkom Paunovićem, čije su zasluge ogromne. Sve se poklopilo. Imali smo timski kvalitet, dobre pojedince, izvanrednog trenera i vrhunsku atmosferu. Zaslužili smo to zlato pre svega svojim ponašanjem i odnosom prema državnom grbu - zaključio je Pankov.

Pankov je karijeru započeo u mlađim kategorijama Vojvodine, gde je debitovao u prvom timu sa 18 godina. U Ural je prešao u maju ove godine, a iza sebe ima nastupe u više mlađih kategorija reprezentacije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track