RONALDU PRETI ZATVOR: Portugalac sklapao ugovore u Irskoj kako bi prisvojio više para
Foto: AP

RONALDU PRETI ZATVOR: Portugalac sklapao ugovore u Irskoj kako bi prisvojio više para

Fudbal -

Jedan od najboljih igrača današnjice, Kristijano Ronaldo mogao bi da završi u zatvoru zbog utaje poreza!
Ronaldo je sponzorske ugovore sa najvećim multinacionalnim kompanijama dogovarao preko firme koja ima prebivalište u Irskoj, zemlji sa najnižom stopom poreza u Evropi.

Prema dokumentima koje je objavio španski "El konfidensijal", poslove sa velikim brendovima sa kojima sarađuje Ronaldo, sklapala je marketinška kompanija "Multisports i Imidž Menadžment" (MIM) koja je osnovana u Dablinu 2004. godine.

Kompaniju je zvanično osnovao Endi Kvin, advokat iz Irske, i ona nema direktne veze s Portugalcem. Međutim, "MIM" je 2012. godine ugovorom "ovlašćena da radi i koristi prava na imidž, ime, izjave (izgovorene ili pisane), potpis, podatke iz biografije, fotografije i video snimke koji se odnose na profesionalnog fudbalera Kristijana Ronalda Dos Santosa Aveira".

Porez u Irskoj je duplo manji nego u Španiji i iznosi 12.5 odsto, a posebne pogodnosti vezane su za poslovanje kompanija, pa je jasno da je Ronaldo uštedeo veliki novac, tačnije 31 odsto manje u odnosu na Španiju, gde bi, pored poreza koji iznosi 25 odsto, morao da plaća dodatne takse, pa sveukupno španskim vlastima mora da izdvoji oko 43.5 procenata zarade.

Ime kompanije "MIM" ne pojavljuje se samo u tajnim dokumentima o sponzorskim ugovorima. To ime se spominje i na dokumentu o brendu parfema i kozmetike koji je Kristijano Ronaldo pokrenuo u septembru 2015. godine.

Ukoliko se ispostavi da Portugalac ima bilo kakav akcijski udeo u kompaniji "MIM", ili ako nije prijavljena njegova saradnja sa navedenom firmom, onda bi mogao krivično da odgovara za utaju poreza i rizikuje odlazak u zatvor.

Zbog sličnog poslovanja i utaje poreza osuđeni su fudbaleri Barselone Lionel Mesi i Havijer Maskerano, dok je u toku sudski postupak protiv Nejmara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track