RUSKI MINISTAR SPORTA: Rusija neće igrati sa Kosovom!
Foto: AP

RUSKI MINISTAR SPORTA: Rusija neće igrati sa Kosovom!

Fudbal -

U Moskvi ocenjuju da je ulazak Kosova u UEFA već podelio Evropu i da je ovde reč o grubom kršenju statuta UEFA i međunarodnog prava. Kosovo bi u narednih desetak dana moglo da postane članica FIFA, što znači da bi od septembra moglo da igra kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Kongres FIFA biće održan već 13. maja u Meksiko Sitiju i tada će odluka o ovom pitanju biti rešena.

"Ulazak Kosova u UEFA već je uneo raskol u fudbalsku Evropu, jer je 28 članova glasalo ’za‘, a 24 — ’protiv‘. Praktično, polovina federacije je glasala protiv. Postoji neslaganje u tome šta je napisano u statutu Federacije i u tome kakvo je objašnjenje dao advokat UEFA. U statutu piše da u Federaciju mogu primiti samo zemlju koju su priznale Ujedinjene nacije, ali UN nisu još priznale Kosovo kao državu. Vodeći se tom logikom, ovo pitanje (o prijemu Kosova u UEFA) čak nije trebalo ni da bude razmatrano! Ipak, većina članica UN je već priznala Kosovo. I ovde postoji pravna kolizija između onog što piše u statutu i time kakvo su objašnjenje dali u UEFA“, rekao je počasni predsednik Fudbalskog saveza Rusije i bivši potpredsednik FIFA Vjačeslav Koloskov.

Ruski ministar sporta i predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vitalij Mutko podsetio je da Rusija nije podržala predlog o prijemu Kosova u UEFA.

"Rusija taj predlog nije podržala, ali u evropskom fudbalu vlada demokratija. Većina je odlučila. Tu odluku moramo ispuniti“, rekao je Mutko.

Mutko je, međutim, istakao da će ruska reprezentacija izbegavati susrete sa kosovskom selekcijom sve „do političkog regulisanja tog pitanja“. On je izrazio nadu i da UEFA neće stavljati rusku i kosovsku reprezentaciju da igraju u istoj grupi na nekom od predstojećih takmičenja.(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track