POLITIČKA IGRANKA: Sep Blater preživeo, Evropa bojkotuje SP?
Foto: Reuters

Pobeda Rusije u fudbalskom ratu

POLITIČKA IGRANKA: Sep Blater preživeo, Evropa bojkotuje SP?

Fudbal -
Uprkos skandalu zbog korupcije i velikom pritisku zapadnih zemalja, Švajcarac ostao na čelu FIFA nakon žestoke reakcije Vladimira Putina

Švajcarac Sep Blater sačuvao je predsedničku fotelju u Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) pošto je, nakon prvog kruga glasanja, njegovo protivkandidat, jordanski princ Ali bin Husein povukao kandidaturu.

Glas od FSS... Tomislav Karadžić
Glas od FSS... Tomislav Karadžić

U prvom krugu glasanja na 65. kongresu FIFA Blater je dobio 133, a Husein 73 glasa, što Švajcarcu nije bilo dovoljno (tražila se dvotrećinska većina od 209 glasača) za direktan trijumf.Izbore za predsednika FIFA obeležile su političke igrarije, koje su režirale SAD i Rusija. Dan pre izbora uhapšeni su najbliži Blaterovi saradnici, a još luđe bilo je na samom kongresu. Prvo su govor Sepa Blatera prekinule dve žene koje su ušle u salu sa zastavom Palestine, da bi pravi haos nastao nekoliko minuta kasnije, kad je došla anonimna prijava o bombi postavljenoj u sali. Svi delegati su evakuisani, ali je posle pola sata skupština FIFA nastavila s radom jer je dojava bila lažna.

Priznao poraz... Princ Ali bin Husein
Priznao poraz... Princ Ali bin Husein

Skandali su nastavljeni najavom Engleza da će bojkotovati SP u Rusiji 2018. godine ako Blater pobedi, a pominje se da će za „Gordim Albionom“ krenuti i većina evropskih država. Nezvanično, Engleska je spremna da preuzme Mundijal od Rusije i upravo tu leži ključ žestoke reakcije predsednika Vladimira Putina, koji je podržao Sepa Blatera, što je očigledno imalo velikog uticaja na glasanje članova FIFA.

Poraz fudbalaFIGO: CRN DAN U CIRIHUPortugalac Luis Figo ocenio je da je ponovnim izborom Sepa Blatera za predsednika FIFA „fudbal izgubio“.- Još jedan crn dan u Cirihu. FIFA je izgubila, ali je, pre svega, izgubio fudbal. Gospodin Blater je bio veoma ciničan kad je rekao da nije mogao da kontroliše sve. To vređa inteligenciju ljudi. Da je gospodin Blater imalo brinuo o fudbalu, on bi se povukao iz trke. Ako ima malo pristojnosti, podneće ostavku u narednih nekoliko dana.

Kapetan lađeVRATIĆEMO BROD NA OBALUNovi-stari predsednik FIFA Sep Blater istakao je da će učiniti sve da reši probleme u federaciji koju vodi.- Imamo organizacione probleme. Neću dirati Svetsko prvenstvo, jer je previše važno... Obećavam da ću FIFA mom nasledniku predati jaču. Nisam savršen, niko nije, ali ćemo uraditi dobar posao zajedno. Hvala vam što ste mi dali priliku da u naredne četiri godine vodim ovaj brod koji se zove FIFA. Vratićemo taj brod na obalu - rekao je Blater.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track