STRANI MEDIJI: UEFA je kriva za haos u Srbiji

Korektno pisanje

STRANI MEDIJI: UEFA je kriva za haos u Srbiji

Fudbal -
Englezi osuđuju nerede, a Gardijan piše da su incident isprovocirali Albanci

Strani mediji su u većini slučajeva objektivno izveštavali sa utakmice između Srbije i Albanije.Gardijan ističe da su incident isprovocirali Albanci podizanjem u vazduh drona sa zastavom velike Albanije. Zbog toga ih, prema britanskom dnevniku, sasvim sigurno očekuje zaslužena kazna, baš kao i srpsku stranu.Engleski Independent i američki Vašington post tvrde da je za incidente kriva UEFA jer je dve države, koje su u učestalim tenzijama zbog Kosova i Metohije, stavila u istu grupu.- UEFA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija. Srbi i Albanci su inače dva entiteta koja učestvuju u sporu zbog Kosova - podseća Independent.Još oštriji od Engleza su Amerikanci:- Zašto je UEFA stavila Srbiju i Albaniju u istu kvalifikacionu grupu? Svesni su da je NATO bombardovao Srbiju 78 dana zbog rata na Kosovu, na kome su Albanci proglasili nezavisnost, a Srbi ga i dalje smatraju za svoje i oteto. Kako se niko od ljudi iz UEFA nije pitao može li nešto da krene naopako. Posebno što u timu Albanije ima osam igrača rodom sa Kosova - piše Vašington post.

Nemački Bild se pita hoće li na fudbalskom terenu početi još jedan rat:-Iza provokacije stoji brat premijera Albanije Olsi Rama, koji je upravljao dronom. Srpski mediji izveštavaju dosledno jer se oslanjaju na informacije iz policije.

Zauzeli stranuHRVATI UZ ALBANCEHrvatski mediji relativno objektivno izveštavali su posle utakmice, ali su se tokom jučerašnjeg dana jasno stavili uz albansku stranu. Jutarnji list s ushićenjem piše kako je Lorik Cana, kapiten Albanije, pretukao jednog navijača. Večernji list kaže da su gosti uspeli u svojoj provokaciji, dok je portal Indeks objavio fotografije i izjave albanskih igrača, koji tvrde da su se sa ogrebotinama, ranama i masnicama vratili iz Beograda. Isto tako, portal Dnevno analizira zašto su srpski navijači zviždali himni Albanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track