VEČITI DERBI POD VEZUVOM: Zvezda razbila Partizan u Italiji

Treća liga

VEČITI DERBI POD VEZUVOM: Zvezda razbila Partizan u Italiji

Fudbal -
U okršaju italijanskih imenjaka beogradskih klubova „zvezdaši“ slavili ubedljivu pobedu i pobegli crno-belima na tabeli

U Srbiji nam ništa neće značiti imena fudbalera Gambardelje ili Fjorentina, ali oni su akteri „večitog derbija“ koji se već decenijama odigrava u Italiji, u oblasti Salerno, gde su osnovani Partizan i Stela rosa Dragonea.Za razliku od beogradskih rivala, koji vedre i oblače u našem fudbalu od svog nastanka, njihovi italijanski imenjaci nastupaju u trećoj ligi grupa A regiona Salerno i zauzimaju mesta na dnu tabele.Grb kao PartizanovZvezdaše je osnovao 1958. godine pod imenom Dragonea kalčo profesor Osvaldo Kostabile, da bi u eri rukovođenja Antonija Ferare 1970. godine dobili današnje ime. Grb je simbol njihovog mesta Vijetri sul Mare, na kojem se između dve stene nalazi zmaj.Na drugoj strani, kod Salernovih partizanovaca, jasno se uočava povezanost s beogradskim imenjakom ako im se uporede amblemi.Razlike su u grafičkom rešenju neznatne, ali su zato po boji opreme mnogo bliži crveno-beloj ekipi. Osnovani su 1987. godine i do sada nisu zabeležili značajniji uspeh u regionu.Sredina tabeleTrenutno se nalaze u nezavidnom položaju, jer posle devet odigranih kola drže deseto mesto sa svega četiri osvojena boda. Zvezdaši su za nijansu bolji, budući da zauzimaju osmu poziciju i imaju deset bodova. U poslednjem kolu slavili su pobedu u „večitom derbiju“ rezultatom 4:0, a golove su postigli De Luka (2), Volpe i Gambardelja.

Igrao u Salernu... Aleksandar Kristić
Igrao u Salernu... Aleksandar Kristić

Na istom zadatkuSALERNITANA VOLELA KRISTIĆA I BOLIĆASalerno se nalazi na jugu Italije u pokrajini Kampanji, s Napuljem kao centrom regije. Najveći klub u gradu sa 150.000 stanovnika je Salernitana, koja je krajem devedesetih igrala u Seriji A, a sada se takmiči u trećem rangu. Za Salernitanu su svojevremeno igrali bivši Zvezdin štoper i trener Aleksandar Kristić i desni bek Partizana Dražen Bolić.

Po celom svetuINSPIRACIJA STRANCIMASimpatije prema najboljim srpskim klubovima bile su glavni motiv mnogim fudbalskim zaljubljenicima širom sveta da osnuju ekipe istog imena. U Venecueli se uspešno takmiči Estrelja roha (Crvena zvezda, prevod sa španskog, prim. aut.), čiji oblik grba neodoljivo podseća na izvorni zvezdaški, dok su crno-beli bili inspiracija u meksičkoj Puebli i francuskom Šiltihajmu da osnuju Partizan.Crvena zvezda postoji u Angoli kao Estrela vermelja (portugalski naziv), a pariski Red star mogao bi da se pohvali da je najstariji zvezdaški tim koji je proslavio 118. rođendan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track