(VIDEO) 100-GODIŠNJI FUDBALSKI RAT: Nećete verovati oko čega su ceo vek u sukobu Čile i Peru
Foto: Fonet

Komšije koje se mrze

(VIDEO) 100-GODIŠNJI FUDBALSKI RAT: Nećete verovati oko čega su ceo vek u sukobu Čile i Peru

Fudbal -
Netrpeljivost između dve susedne južnomameričke države traje odavno, a reflektuje se i na fudbal

Čile i Peru, komšije koje se ne podnose. Poslednju epizodu njihovog fudbalskog rivalstva gledali smo u polufinalu Kopa Amerika u kome je domaći Čile, uz pomoć sudija, pobedio 2:1 i plasirao se u finale.

Međutim, netrpeljivost te dve južnoameričke zemlje daleko prevazilazi granice sporta. Oni su vodili Rat za Pacifik (Čile na jednoj, a Peru i Bolivija na drugoj strani) između 1879. i 1883. godine. Osim toga, Čile i Peru su dugo vodili pravnu bitku zbog granice na moru...

Njihov međusobni antagonizam se više od veka reflektuje na fudbal. Verovali ili ne, te dve države do dana današnjeg vode rat oko toga ko je izmislio "makazice"?!

Čileanci tvrde da se taj udarac prvi put pojavio kod njih 1914. godine, da ga je izveo Ramon Unzaga Asla, pa iako nije pogodio mrežu, ostao je zapisan u njihovoj istoriji fudbala. Taj udarac nazvali su "La Čilena". Međutim, Peruanci uveravaju da su "makazice" prvi put izvedene u njihovoj luci Kaljao, još krajem 19. veka, tokom meča između meštana i britanskih mornara, i da su nazvane "La Čalaka". Peruanski naziv prihvatili su u Boliviji i Panami, pa se brzo raširio Latinskom Amerikom.

Inače, Peru je uspešniji kada je u pitanju Kopa Amerika, jer je dva puta bio prvak (1939, 1975), dok Čile još nijednom nije bio šampion Južne Amerike, ali je četiri puta bio drugi (1955, 1956, 1979, 1987).

Što se tiče nastupa na Mundijalima, Peru je onemogućio Čile da se plasira na SP 1978., a isto je učinio Čile fudbalerima Perua u kvalifikacijama za SP 1974.

Čile je poslednjih godina uspešniji, 2010. i 2014. bio je u osmini finala, dok se Peru nije plasirao na SP od 1982. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=eiRqH3VV9Hs
http://www.youtube.com/watch?v=5ovZ2Inrddc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track