(VIDEO, FOTO) MISTERIJA: Zašto je Mesi najbolji fudbaler, a najveći gubitnik
Foto: Reuters

Izgubio i treće finale sa Argentinom

(VIDEO, FOTO) MISTERIJA: Zašto je Mesi najbolji fudbaler, a najveći gubitnik

Fudbal -
Kada igra za Barselonu, nema mu premca, ali kada obuče dres reprezentacije, ne liči na sebe

U izboru za najbolje sportiste svih vremena, izuzev igračkih kvaliteta, važan parametar su trofeji. To se često pominje u svetu fudbala kada se povede priča o tome da li Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi mogu da pomute slavu Pelea i Dijega Armanda Maradone, zvanično najboljih u 20. veku.

Ako je Ronaldo hendikepiran igranjem za reprezentaciju (Portugala), koja tokom njegove karijere verovatno neće biti konkurentna u borbi za evropske i svetske trofeje, od Mesija se očekivalo da kolekciju individualnih priznanja i pehara osvojenih sa Barselonom upotpuni i trofejima sa reprezentacijom. Međutim, ispostavilo se da, koliki god bio pobednik u dresu katalonskog kluba, Leo je gubitnik kada uđe u opremu Argentine.

Mesi je do sada u karijeri odigrao tri velika finala sa "gaučosima" i sva tri izgubio.

Prošle godine Argentinci su nastupali u završnoj predstavi Mundijala u Brazilu, a savladali su ih Nemci pogotkom Marka Gecea u produžetku - 1:0.

Mesi je bio član selekcije svoje zemlje u finalima Kopa Amerika dva puta i oba puta je izgubio. U Venecueli 2007. godine Brazil je bio ubedljiv 3:0, a sinoć je domaćin u Čileu slavio posle boljeg izvođenja penala. Doduše, Mesi je u Santjagu bio jedini precizan sa bele tačke od svih argentinskih izvođača, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne neuspeh.

Četvorostrukom osvajaču "Zlatne lopte" ne ide, pa ne ide u dresu reprezentacije. To je utisak i bez pogleda na rezultate. Dovoljno je reći da je prošle godine za najboljeg fudbalera Argentine izabran Anhel Di Marija, jer se smatra najzaslužnijim za plasman "gaučosa" u finale Svetskog prvenstva. Više puta je Mesi u otadžbini osuđivan od javnosti da pod zastavom svoje zemlje ne igra dovoljno motivisano i dobro kao za Barselonu. Ne treba da iznenadi ako hajka na njega ponovo počne posle neuspeha u finalu Kopa Amerika.

Da ne bude da Mesi baš ništa nije osvojio sa reprezentacijom, podsetimo da je bio olimpijski šampion 2008. u Pekingu, ali, koliko god to veliko takmičenje bilo, fudbalski turnir na Igrama nema veliki značaj. Te godine Argentinci su bili zapeli da osvoje zlato, pa su poslali bez premca najjači sastav.

Takođe, Mesi je bio i svetski prvak sa "gaučosima" uzrasta do 20 godina 2007. Ipak, pomenuti reprezentativni uspesi ne mogu se meriti sa gubicima finala Kopa Amerika i Mundijala.

Foto: Instagram
Foto: Instagram
http://www.youtube.com/watch?v=TDDDT2AyvX4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track