(VIDEO) HAOS U ROTERDAMU: Navijači Fejnorda spremaju osvetu pristalicama Rome

Opsadno stanje

(VIDEO) HAOS U ROTERDAMU: Navijači Fejnorda spremaju osvetu pristalicama Rome

Fudbal -
Štampane i specijalne majice, koje sa podsmehom govore o neredim iz Rima prošlog četvrtka

Fejnordovi navijači spremaju osvetu neprijateljima iz Rima, nakon što su Romine pristalice tokom gostovanja Holanđana u njihovom gradu nekoliko njih izboli noževima i pretukuli.

Podsećamo, prošle sedmice igrala se prva utakmica 1/16 finala Evropa Lige između Rome i Fejnoorda (1:1) na koju je Holanđane pratilo oko šest hiljada navijača.

Njih 23 uhapšeno je nakon žestokih sukoba s policijom na trgu u centru Rima, kada su na pokušaj policije da ih sprovede do stadina Olimpiko nekoliko sati pre utakmice, odgovorili gađajući snage reda bocama i bakljama, na šta je usledio juriš policajaca koji su palicama i čizmama pomeli sve koji su im se našli na putu.Rimljani su ogorčeni ponašanjem Holanđana u njihovom gradu, posebno divljanjem u strogom istorijskom centru, koji je ostao zatrpan smećem, a poznatu Fontana dela Barkacia oštetili su skakanjem po njoj te bacanjem predmeta i smeća..

Kada je Rim poslednjih petnaestak godina gledao invaziju navijača Hajduka, Liverpula, Midlesbroa, Mančester Junajteda, CSKA... Rominih nije bilo nigde blizu na hiljade gostiju na glavnim gradskim trgovima, ali zato noževima i palicama napadaju i teško povređuju grupice od nekoliko stranaca ili pojedince koji se kreću ne tako ferkventnim ulicama.

Upravo to se dogodilo prošle sedmice, Dok su Holanđani carevali centrom Rima, niko od domaćih navijača nije im pretio, ali oni koji nisu pazili završili su mučki napadnuti i teško povređeni.

Na kraju se ispostavilo da oštećenje nedavno renovirane fontane nije dva miliona evra, kako je tvrdio rimski gradonačelnik, nego nekoliko hiljada evra, pa su navijači Fejnorda prilikom revanša i željno iščekivanog dolaska omraženih gostiju štampali specijalne majice.

Na njima je fotografija oštećene rimske fontane iz 17. veka i parafraza poznatog slogana "Ja Sam Fontana", uz objašnjenje "Samo se šalimo. Vidimo se u četvrtak, Romina gamadi što zabijaš noževe."

Policija je još prošlog četvrtka ovu utakmicu proglasila događajem najvećeg rizika, a u Roterdam dolaze pojačanja iz ostatka zemlje, a pomagaće im i italijanski policajci upoznati s huliganima iz njihove zemlje, kako bi ih izdvojili iz 2700 gostujućih navijača, koliko ih se očekuje na De Kajpu.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb iskoristio je ovlaćenja i izdao naredbu za vanredne situacije, kojom se policiji daju ovlašćenja da huligane ne samo pritvori, nego i protera iz grada.Romini navijači će pre utakmice biti izolovani u roterdamskoj staroj luci, a do stadiona će ih prevoziti autobusima pod policijskom pratnjom.

Što se tiče fontane koju su oštetili njihovi državljani, holandske vlasti podržavaju privatne inicijative kojima se prikuplja novac za obnovu 400 godina stare rimske fontane. Vlada i Grad Roterdam spremni su dati jamstvo za radove, ali gradonačelnik Aboutaleb ističe kako bi huligani odgovorni za oštećenje trebali biti procesuirani i naterani da plate ono što su oštetili.

http://www.youtube.com/watch?v=1X9ATV4VEmk

Kurir sport / Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track