(VIDEO) HULIGANI KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA: Dođite nam u goste da vas Delije i Grobari biju
Foto: Aleksandar Jovanović

(VIDEO) HULIGANI KAO TURISTIČKA ATRAKCIJA: Dođite nam u goste da vas Delije i Grobari biju

Fudbal -

Tuče navijača Partizana i Crvene zvezde pred večite derbije odavno predstavljaju turističku atrakciju Beograda, iako se povećano prisustvo stranaca u gradu tih dana nemušto povezuje sa samom utakmicom.

Ruku na srce, kvalitet fudbala je toliko jadan da je teško poverovati da stotine i stotine navijača iz cele Evrope dolaze već godinama zbog mučenja lopte na Marakani ili JNA, pa kao jedino logično objašnjenje tolikog interesovanja ostaje želja "turista" da iz blizine vide huligane na delu.

Nisu, međutim, retke situacije da iz inostranstva, pre svega Rusije i Grčke, dođu već opredeljeni "turisti" i da budu aktivni tokom nereda na beogradskim stadionima i oko njega. U toj gunguli postoji samo jedno pravilo: prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj! Navijači stranci, da li je reč o pristalicama moskovskog Spartaka, CSKA, Olimpijakosa ili PAOK, postaju u Beogradu legitimne mete one druge strane i, nažalost, veoma često njihova lovina.

Crvena zvezda - PAOK

5. decembar 2006. godine, hala Pionir

Košarkaški meč Crvene zvezde i PAOK u Beogradu, to je po pravilu nevolja u najavi i problem za policiju. Krajem osadesetih nemilice su se tukli i sami igrači u čuvenom revanš meču Kupa Radivoja Koraća, kada je plejmejker Korfas nokautirao Zorana Radovića, da bi u želji za osvetom centar Zvezde Mirko Milićević počeo nezapamćenu tuču "jedan na deset". Bilo je to 6. decembra 1989. godine.

Antagonizam između zvezdaša i paokovaca pojačao se bratimljenjem dva crno-bela tima. Tuče su se nastavile u novom milenijumu, ali su postale brutalnije. Na red su došli okršaji huligana kao onaj krajem 2006. godine kada su Pioniru domaći izveli prepad na stranu gde su se nalazili gosti iz Grčke zajedno sa svojim prijateljima grobarima. Pravo je čudo kako u divljanju dve zaraćene strane nije došlo do težeg povređivanja.

Aris - Crvena zvezda

8. novembar 2007. godine, ulice Soluna pred meč Liga Evrope

Većina navijača Crvene zvezde došlo je u Solun misleći da bi to mogao biti dobar izlet, ali se dolazak u luku za neke od njih pretvorio u pravi pakao. Naoružani noževima i šrafcigerima na motorima, navijači PAOK prepadali su i ubadali po gradu svakog ko je imao bilo kakvo crveno-belo obeležje. Čak sedam navijača iz Srbije završilo je kod hirurga sa ubodnim ranama, da bi se za preostale boravak u Solunu završio sa tučom protiv grčke policije.

Crvena zvezda - PAOK2. septembar 2014. godine, Evrokup hala PionirKoalicija "grobara" i "paokovaca" opet se sukobila sa pristlicama Crvene zvezde u Pioniru. Sve se doigravalo po matrici prethodnih okršaja. Policija je opet napravila lošu procenu svojih i navijačkih snaga, pa su huligani iskoristili njihovu nespremnost da se pobiju. Gorele su baklje, letela su sedišta svuda, a batine su dobili i nedužni, oni što su došli u halu zbog utakmice.

Olimpijakos - Dinamo Zagreb

6. novembar 2015. godine, aerodorm Elefteros Venizelos u Atini

Liga šampiona, Pirej, igra zagrebački Dinamo protiv Olimpijakosa. Na prvi pogled meč bez dodirnih tački sa Srbima, a ipak su oni bili u centru pažnje i to dan nakon završetka. Pri povratku za Zagreb, dok su spremali za let, na zloglasne "Bed blu bojse" zatrčala se dobro pripremljena grupa huligana Crvene zvezde i Olimpijakosa. U bilansu ovog prepada na aerodromu, srećom, nije bilo mrtvih, ali su "modri" ispraćeni kući sa teškim povredama.

Partizan - Crvena zvezda

18. septembar 2016. godine, aerodorom Nikola Tesla

Pred derbi u Humskoj, huligani Crvene zvezde imali su informaciju o dolasku prijatelja grobara iz Soluna. U akciji koja nije privukla naročitu pažnju medija, zaplenjen je zajednički transparent "paokovaca" i "grobara", koji je tokom utakmice spaljen na severnoj strani stadiona.

Crvena zvezda - Spartak

25. mart 2017. godine

Ruska agencija Tas objavila je da su tri ruska navijača, koji su doljli u Beograd da gledaju utakmicu između moskovskog Spartaka i Crvene zvezde, izbodeni u noći između subote i endelje u srpskoj prestonici.Dva navijača su, kako se navodi, prebačena u bolnicu sa ubodnim ranama. Jedan od njih je u teljkom stanju, dok je trećem navijaču ukazana medicinska pomoć na licu mesta.MUP je potvrdio da se oko 23.55 dogodio sukob nekoliko osoba u Ulici Kralja Milana, u kome su dve osobe povređene i prevezene na Urgentni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja