(VIDEO) MARADONA NAM NIJE MOGAO NIŠTA: Ovo je bila poslednja velika utakmica SFRJ
Foto: Reprezentacija.rs

Za ponos i suze

(VIDEO) MARADONA NAM NIJE MOGAO NIŠTA: Ovo je bila poslednja velika utakmica SFRJ

Fudbal -

Reprezentacija Jugoslavije je na Svetskom prvenstvu 1990. bila tako blizu, ali ipak tako daleko od polufinala

Fudbalska reprezentacija velike Jugoslavije na današnji dan pre 25 godina odigrala je poslednju utakmicu na velikom takmičenju. Ta utakmica zauzela je posebno mesto u srcima svih navijača naše nekadašnje države, jer su "plavi" za rivala imali jednu od najjačih reprezentacija sveta i bili tako blizu, a ipak tako daleko od istorijskog uspeha.

Reč je o meču četvrtfinala Svetskog prvenstva u Italiji u kome je tada aktuelni šampion sveta Argentina eliminisala Jugoslaviju posle boljeg izvođenja penala - 3:2. Za 120 minuta igre nije bilo golova.

Tog 30. juna 1990. godine Jugoslavija je bila jedinstvena. Piksi Stojković, Safet Sušić, Robert Prosinečki i ostali izabranici selektora Ivice Osima namerili su se na Maradonu, Kaniđu, Buručagu i ostale vedete sa klupe predvođene Karlosom Biljardom na stadionu "Komunale" u Firenci pred 39.000 gledalaca. Bili su "plavi" puni samopouzdanja posle pobede u produžecima nad Špancima u osimini finala, kada je blistao Stojković. Videlo se to i na terenu.

Foto: reprezentacija.rs
Foto: reprezentacija.rs

Iako je švajcarski sudija Kurt Retlisberger prestrogo isključio Refika Šabanadžovića zbog starta na Maradoni već posle pola sata igre (drugi žuti karton), "plavi" su stvorili nekoliko izglednih prilika, od kojih je najbolju imao Dejan Savićević. Međutim, nijednu nisu realizovali. Ni Maradona i drugovi nisu uspevali da matiraju Tomislava Ivkovića, pa su polufinalistu morali da odluče penali.

Već prvi izvođač za jugoslovensku reprezentaciju bio je neprecizan, Piksi je pogodio stativu, ali je Ivković nedugo zatim zaustavio udarac Maradone. Ipak, Serhio Goikoečea je postao heroj Argentine, jer je kasnije odbranio šuteve Dragoljuba Brnovića i Faruka Hadžibegića, pa nije bilo važno što je u međuvremenu promašio Troljo. Tako je Goikoečea "gaučosima" utabao put ka polufinalu, kasnije su stigli i do finala, u kome su izgubili od Zapadne Nemačke (0:1).

Zanimljivo je da je Ivković ranije te godine već odbranio penal Maradoni na utakmici njihovih klubova lisabonskog Sportinga i Napolija. Jugoslovenski golman je prišao slavnom fudbaleru, dok se ovaj spremao da izvede najstožu kaznu, i ponudio mu da se klade u 100 dolara da će mu odbraniti. Argentinac je pristao, a Ivković mu je zaustavio udarac.

JUGOSLAVIJA: Ivković, Vulić, Spasić, Šabanadžović, Hadžibegić, Jozić, Brnović, Prosinečki, Sušić (od 66. Savićević), Stojković, Zlatko Vujović.

ARGENTINA: Goikoečea, Olartikoečea (od 50. Troljo), Sericuela, Simon, Ruđeri, Basualdo, Buručaga, Maradona, Đusti, Kalderon (od 86. Decoti), Kaniđa.

PENALI - 2:3: Sericuela 0:1, Stojković - stativa, Buručaga 0:2, Prosinečki 1:2, Maradona - Ivković brani, 2:2 - Savićević, Troljo - stativa, Brnović - Goikoečea brani, Decoti - 2:3, Hadžibegić - Goikoečea brani.

http://www.youtube.com/watch?v=HKwCOi_l9ks
http://www.youtube.com/watch?v=7m0KMEAz7qs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track