(VIDEO) ŠIMUNIĆ NE PRESTAJE: Nikada nisam zažalio zbog pokliča: Za dom spremni!
Foto: AP

Ni dve godine kasnije

(VIDEO) ŠIMUNIĆ NE PRESTAJE: Nikada nisam zažalio zbog pokliča: Za dom spremni!

Fudbal -
Bivši hrvatski fudbaler Josip Šimunić hvali se i ponosi ustaškim pokličom od pre dve godine.

"Nisam mogao da izaberem lepši način da završim karijeru", rekao je nedavno Josip Šimunić, koga u Hrvatskoj zovu "Džo", povodom promocije dokumentarnog filma "Moja voljena Hrvatska". U filmu u kojem je prikazan životni put fudbalera od Australije do Hrvatske, Šimunić je sa ponosom govorio o urliku u mikrofon posle utakmice baraža za Svetsko prvenstvo 2014. protiv Islanda na Maksimiru.

"Za dom spremi", uzviknuo je Šimunić, iako svetsan činjenice da su upravo pod tim pokličem ustaše fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske napravile jedan od najvećih pokolja u Evropi za vreme Drugog svetskog rata, pobivši oko milion Srba, Jevreja, Roma i komunistia.

"U ove dve godine mnogo toga negativnog je napisano o meni, ali niko nije čuo moju stranu priče. Zbog toga sam se našao sa rediteljem Jakovom Sedlarom i odlučili smo da snimimo film", počeo je "neshvaćeni" Šimunić priču.

"Želim da ljudima pokažem da nisam napravio ništa loše. Ako oni nisu srećni zbog toga, to je njihov problem", nastavio je bivši reprezentativac Hrvatske priču.

"To je bila moja bitka i dve godine posle i dalje se borim i boriću se. Pokazao sam patriotizam. Nikad nisam zažalio zbog toga što sam napravio i nikad to ne bih povukao. Mnogi su me pitali je li mi bilo žao što nisam išao u Brazil.

Nije, jer je ovo bio jedan od najboljih načina da završim karijeru. Srećan sam i ponosan sam zbog toga", rekao je pomoćnik selektora Hrvatske Ante Čačića.

Šimuniću ni kazna FIFA, odnosno suspenzija nastupa na Mundijalu u Brazilu nije bila dovoljna da barem sakrije strast, koja nema mnogo veze sa patriotizmom već čistim fašizmom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track