(VIDEO) ŠTA STATISTIKA KAŽE: Da li je stadion Crvene zvezde neosvojiva tvrđava za Partizan

Večiti derbi

(VIDEO) ŠTA STATISTIKA KAŽE: Da li je stadion Crvene zvezde neosvojiva tvrđava za Partizan

Fudbal -
Pročitajte ko je od komšija sa Topčiderskog brda imao koliko uspeha u duelima u kojima su crveno-beli bili domaćini, kako kroz istoriju tako i kroz blisku prošlost

Stadion Crvene zvezde nije neosvojiva tvrđava za fudbalere Partizana u poslednjih osam godina kao što je to prethodno bio.

Crno-beli su do 128. večitog derbija, odigranog 24. februara 2007, zaista imali dug post na "Marakani", ali od tada neretko su se radovali u komšiluku. Tada su kao gosti pobedili 4:2, čime su stavili tačku na šestogodišnji period bez trijumfa nad crveno-belima gde god da se igralo. Ujedno, prekinuli su niz od deset uzastopnih prvenstvenih utakmica bez pobede na "Marakani".

Počev od februara 2007, do danas, odigrano je devet prvenstvenih "večitih derbija" u Ljutice Bogdana. Domaćin se radovao četiri puta, a gost jednom više. Nijednom nije bilo nerešeno.

Međutim, ako proširimo sliku na period od 2000. godine Crvena zvezda je daleko uspešnija na svom stadionu. Od 2000. do 2007. nijednom nije poražena u sedam susreta sa najvećim rivalom, a zabeležila je pet pobeda.

Takođe, crveno-beli su se radovali na prethodna dva superligaška derbija kao domaćini. Crno-beli su poslednji put "osvojili" Zvezdin stadion u novembru 2011. godine.

Dakle, ako podvučemo crtu ispod poslednjih 15 godina, na stadionu koji se sada zove "Rajko Mitić" crveno-beli i crno-beli su se u prvenstvu sreli 16 puta. Domaćin je dobio devet utakmica, a gost pet, uz dva remija.

Ukupno gledano kroz istoriju, Crvena zvezda je bila domaćin 71 derbija i tu je statistika ubedljivo na njenoj strani. Pobedila je 37 puta, uz 20 remija i samo 14 poraza.

Najdužu seriju pobeda na svom stadionu crveno-beli su zabeležili od 51. do 59. prvenstvenog "večitog derbija". Počevši od 22. oktobra 1972. godine, pa sve do 7. novembra 1976. pet puta su dočekali crno-bele i svih pet puta ih savladali. Ni pre ni posle toga nisu uspeli da "vežu" više od tri domaće pobede.

Crveno-beli su više puta kroz istoriju "vezivali" tri trijumfa kao domaćini "večitog derbija", a poslednji put pre dve decenije, odnosno 1994. i 1995. godine.

I još nešto zanimljivo - u prethodnih pet sezona svaki put je prolećni derbi igran na stadionu Partizana. I pre toga, kada se igrao trokružni, odnosno četvorokružni sistem takmičenja u prvenstvu, poslednji derbi u sezoni je igran u Humskoj. Ove sezone se posednji derbi sezone igra u Ljutice Bogdana prvi put još od 2005. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=gKpAbrLAQms
http://www.youtube.com/watch?v=BP8OS999ne8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track