(VIDEO) VEČNA LISTA LIGE I KUPA ŠAMPIONA: Saznajte na kom su mestu Crvena zvezda i Partizan
Foto: Profimedia

Izbor Lekipa

(VIDEO) VEČNA LISTA LIGE I KUPA ŠAMPIONA: Saznajte na kom su mestu Crvena zvezda i Partizan

Fudbal -
Francuski list je povodom jubileja, 60 sezona elitnog takmičenja, napravio listu 100 najboljih učesnika

Finalom u Berlinu u kome je Barselona savladala Juventus 3:1, završena je 60. sezona Lige šampiona, odnosno Kupa šampiona. Tim povodom francuski list "Lekip" objavio je tabelu 100 najboljih klubova u istoriji elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Najbolji je, naravno, rekorder po broju titula prvaka Evrope, Real Madrid - deset, a slede ga Barselona na drugom mestu i Bajern na trećem, koji imaju po pet trofeja. Zanimljivo je da je sedmostruki šampion Milan četvrti...

Srbija ima dva predstavnika, Crvenu zvezdu na 22. mestu i Partizan na 76.

Uz svaki klub stoji i objašnjenje.

Pored imena Crvene zvezde piše:

"Uz pomoć pakla Marakane, Crvena zvezda je bila centar fudbalske Evrope do 1992. godine. Čak četiri puta do tada stigla je među četiri najbolja tima. Klub je doživeo vrhunac 29. maja 1991. u Bariju, kada je posle dosadnog finala, penalima pobedio Olimpik iz Marseja. U tom timu posebno su se izdvajali Dejan Savićević, Darko Pančev i Robert Prosinečki, a kasnije im se pridružio i Siniša Mihajlović. Nekoliko meseci kasnije, beogradski klub se raspao, zajedno sa Jugoslavijom. Danas crveno-beli imaju mnogo problema sa svojim večitim rivalom Partizanom u domaćem prvenstvu, a na međunarodnoj sceni igraju sporednu ulogu".

Objašnjenje što se Partizan našao na listi je sledeće:

"Partizan je 4. septembra 1955. odigrao prvu utakmicu u istoriji evropskih kupova, protiv Sportinga iz Lisabona (3:3). Zahvaljujući pobedi u revanšu (5:2), crno-beli su se našli u četvrtfinalu protiv Real Madrida, protiv kojeg su igrali i u finalu 1966. u Briselu. Imao je Real mnogo poteškoća da stigne do pobede (2:1) u toj utakmici. Večiti rival Crvene zvezde i dalje je daleko od crveno-belih na međunarodnoj sceni".

TOP 10:

1. Real Madrid

2. Barselona

3. Bajern

4. Milan

5. Juventus

6. Mančester junajted

7. Benfika

8. Liverpul

9. Inter

10. Ajaks

http://www.youtube.com/watch?v=HUEx2PNYbyg
http://www.youtube.com/watch?v=D2ThxsZt1vs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track