ZBOG OPTUŽBE U 47 TAČAKA: SAD traže izručenje zvaničnika FIFA
Foto: Shutterstock

Sprema se suđenje

ZBOG OPTUŽBE U 47 TAČAKA: SAD traže izručenje zvaničnika FIFA

Fudbal -
Američke federalne vlasti podigle su optužnicu, protiv 14 osoba i to za niz krivičnih dela, od reketiranja i pronevere do pranja novca

Švajcarski pravosudni organi primili su zvanični zahtev SAD za izručenje sedmorice zvaničnika Svetske fudbalske organizuacije (FIFA) koji su uhapšeni u Cirihu u maju zbog optužbi za korupciju.Zahtev za izručenje privedenih zvaničnika FIFA primljen je 1. jula, u skladu sa rokom koji je predviđen bilaterelanim ugovorom.

Zahtev se zasniva na istrazi koju sprovode SAD o optužbama da su visoki zvaničnici FIFA umešani u korupciju vrednu više od 100 miliona dolara.

Američke federalne vlasti podigle su optužnicu, koja sadrži 47 tačaka, protiv 14 osoba i to za niz krivičnih dela, od reketiranja i pronevere do pranja novca.

Prema navodima tužioca, sve je deo šeme u okviru koje su direktori sportskih medijskih kompanija plaćali ili pristali da plate više od 150 miliona dolara mita.

Uhapšeni su potpredsednik FIFA Džefri Veb, Eduardo Li, član Izvršnog komiteta FIFA, funkcioner KONKAKAF i predsednik Fudbalskog saveza Kostarike, Hulio Roća, oficir za razvoj FIFA i predsednik Fudbalskog saveza Nikaragve, Kostas Takas, Euhenio Figeredo, Rafael Eskivel i Žoze Marija Marin.

Savezna kancelarija pravosuđa Švajcarske saopštio je kako će švajcarska policija saslušati službenike zbog zahteva za ekstradiciju.

Službenici FIFA i njihovi advokati imaju 14 dana da odgovore na pristigli zahtev, a nakon toga će biti donesena konačna odluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja