(KURIR TV) SELEKTOR ĐORĐEVIĆ ODABRAO: Marjanović i Jokić na spisku za EP u Turskoj!
Foto: Marina Lopičić

ŠIRI SPISAK ZA EP

(KURIR TV) SELEKTOR ĐORĐEVIĆ ODABRAO: Marjanović i Jokić na spisku za EP u Turskoj!

Košarka -

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio je širi spisak za Evropsko prvenstvo u Turskoj.

Kao što je Kurir već pisao, Boban Marjanović i Nikola Jokić nalaze se na širem spisku selektora Đorđevića.

foto: Marina Lopičić

PLEJMEJKERI: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Nemanja Nedvić, Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz

BEKOVI: Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Branko Lazić, Marko Gudurić, Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić, Aleksa Radanov, Dejan Davidovac

KRILA: Nikola Kalinić, Marko Simonović, Vladimir Lučić

KRILNI CENTRI: Milan Mačvan, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica

CENTRI: Ognjen Kuzmić, Vladimir Štimac, Boban Marjanović, Nikola Jokić, Nikola Milutinov

foto: Anja Vukašinović

Đorđević nije želeo da komentariše da li će Nikola Jokić biti na konačnom spisku reprezentativaca za predstojeće Evropsko prvenstvo, ali je rekao da svako od igrača ima priliku da se nametne i učestvuje na Evropskom prvenstvu. "Da li sam ja Nikola Jokić pa da znam?", rekao je Đorđević i nastavio: "Razgovarao sam sa svim igračima. Svaki igrač u vremenu kada smo razgovarali ne može da zna šta će da mu se desi do kraja sezone. Sada su svi u dobrom fizičkom stanju, osim (Nemanje) Bjelice i ne vidim razlog da se ne odazovu pozivu. Na svakoga od njih računam i svako može da se nametne. Postoji jak kostur ekipe, ali svako može da iznenadi. Kao što svi znate, Bjelica je povređen, juče je počeo da hoda. Čuli smo se i u narednim danima ćemo znati šta i kako", dodao je Đorđević.

foto: Marina Lopičić

Upitan o ambicijama pred Evropsko prvnestvo, Đorđević je kazao da selekcija Srbije "ne sme da beži od borbe za medalju". "Mi kao Srbija, koja ima kvalitet i rezultate, ne smemo da bežimo od borbe za medalju. Ne smemo da imamo manje ciljeve", rekao je on. Đorđević je dodao da ga raduje sazrevanje reprezentativaca, koji su ove sezone imali zapažene uloge u svojim timovima. On je takođe čestitao svima na osvojenim trofejima sa svojim klubovima.

foto: Marina Lopičić

Đorđević je dodao da ga raduje sazrevanje reprezentativaca, koji su ove sezone imali zapažene uloge u svojim timovima. On je takođe čestitao svima na osvojenim trofejima sa svojim klubovima.

Na pitanje koja od reprezentacija bi mogla da iznenadi na prvenstvu Evrope, Đorđević je kazao da će turnir biti izuzetno zanimljiv, s obzirom na to da gotovo sve reprezentacije dolaze u najjačim sastavima.

Reprezentacija Srbije okupiće se 20. jula u Beograd, gde će potom provesti tri dana i obaviti medicinske preglede, a potom se seli na Kopaonik gde će obaviti prvi deo priprema.

foto: Marina Lopičić

Srbija će na EP, koje se održava od 31. avgusta do 17. septembra, igrati u D grupi u Istanbulu sa Turskom, Rusijom, Letonijom, Belgijom i Velikom Britanijom.

kurir.rs / kurir sport

foto: Marina Lopičić

Đorđević: Veštačko menjanje hijerahije svetske košarke Selektor Srbije Aleksandar Đorđević kritikovao je odluku Svetske košarkaške federacije (FIBA) da promeni način kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. "Mislim da je to potpuno veštačko menjanje hijerahije svetske košarke. Igrači koji igraju u vrhunskim ligama, poput NBA i Evrolige neće moći da budu članovi takvih reprezentacije, tako da automatski nacije kao što su Francuska, Španija ili mi neće imati najjače igrače u kvalifikacijama. Šta je cilj FIBA? Kakvu košarku da predstavimo navijačima, medijima, sponzorima? Imamo nametnutu stvar prema kojoj moramo da se prilagodimo", rekao je Đorđević novinarima u Kući košarke u Beogradu. FIBA je nedavno promenila pravilo po kom se reprezentacije kvalifikuju na Svetsko prvenstvo, pa tako umesto nekadašnjih automatskih plasmana na osnovu drugih rezultata i kvalifikacionih turnira, reprezentacije će sada igrati kvalifikacione mečeve u posebnim terminima. NBA i Evroliga su objavili da neće puštati svoje igrače na te mečeve. Đorđević je ocenio da se novim sistemo kvalifikacija daje šansa slabijim reprezentacijama da izbore plasman. "FIBA ovime daju šansu slabijim reprezentacijama, koje nemaju veliki broj igrača u tim i takvim takmičenjima. Već imaju svoje jezgro koje može da odgovori zahtevnosti kvalifikacijama. Oni tako dobiju šansu da pobede neke favorite na papiru. Oni žele da nivelišu sve. Ne možemo od Moldavije da napravimo fenomena, uz sve poštovanje, ali oni sada možda svoju šansu", rekao je Đorđević. Novi sistem kvalifiakcija za Svetsko prvenstvo, na kom je Srbija pre tri godine osvojila srebrnu medalju, počeće u decembru. On je dodao da "B" selekcija, odnosno univerzitetska reprezentacija Srbije poseduje veliki kvalitet, kao i da je njabitnije da se svi igrači koji su dobili poziv za taj tim odazovu, kako počeli da se uigravaju za kvalifikacije. (Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Pa gde baš Budućnost?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track