IGRAJ, RAZO, BOLI TE KU.AC: Čuvena košarkašica dobila nagradu za najistaknutiju ličnost BIH, ali svi će je ipak pamtiti po OVOJ anegdoti (VIDEO)
Foto: Stoy

priča za sva vremena

IGRAJ, RAZO, BOLI TE KU.AC: Čuvena košarkašica dobila nagradu za najistaknutiju ličnost BIH, ali svi će je ipak pamtiti po OVOJ anegdoti (VIDEO)

Košarka -

Na pomen reči košarka, na ovim prostorima nemoguće je zaobići jedno ime. Reč je o Raziji Mujanović, legendarnoj košarkašici iz okoline Tuzle.

Ona se ponovo našla u žiži javnosti zbog nagrade koju je dobila od Storija kao jedna od najistaknutijih građa Bosne i Hercegovine. Story je povodom svojeg 16 rođendana u glavnom gradu BiH priredio veličanstvenu proslavu o kojoj će se još dugo pričati. Nakon što se Zemaljski muzej popunio visokim uzvanicima, najboljima od najboljih, kroz deset kategorija, dodijeljene su nagrade Story Hall of Famea.

foto: Stoy

Razija se našla u grupi legendi među kojima su Emir Hadžihafisbegović, Jasna Žalica, Harija Varešanović, Senad Hadžifejzović, Bojan Hadžihalilović... što samo govori o veličini uspeha ove košarkašice u penziji.

Mujanovićka je sa 14 godina je došla iz rodnih Ratkovića u Tuzlu i tu je počeo njen košarkaški uspon. Nastupala je za klub “Jedinstvo Aida”. Igrala je paralelno za mlađe selekcije i za prvi tim Jedinstva, koje je tih godina postalo prvoligaš. Razijinim dolaskom usledile su godine uspona Jedinstva, došli su do prve lige, osvajali su potom domaće trofeje, da bi vrhunac tog tima bila 1989. godina. Predvođeni na klupi sa Mikijem Vukovićem i na terenu Razijom Mujanović, košarkašice Jedinstva osvajaju titulu šampiona Evrope, pobedivši u finalu italijanski Primigi, bivšeg višestrukog šampiona Evrope.

foto: Prinstcreen

Odmah nakon osvajanja Evropske krune sa Jedinstvom, Razija Mujanović je potpisala ugovor sa italijanskim Barijem. Neizbrisiv trag u Evropi ostavila je gde god da je igrala. Osvojila je još tri titule šampiona Evrope početkom devedesetih a četiri puta je birana za najbolju igračicu Evrope. Godine 1998. usledila je selidba za Ameriku i nastup u Ženskoj profesionalnoj ligi (WNBA) za ekipu Detroita. Sa njima je odigrala 30 utakmica i beležila prosečno 9.1 poen i 5.1 skok po meču. Nakon jedne sezone u Americi, vratila se u Evropu i igrala sve do 2010. godine.

Razija je ostavila dubok trag u reprezentaciji Jogoslavije. Prvi veliki nastup je bio na Letnjim Olimpijskim igrama održanim u Seulu 1988. godine kada je sa reprezentacijom osvojila srebrnu medalju. Zapažen uspeh sa reprezentacijom Razija Mujanović je imala i na Svetskom prvenstvu 1990. godine kada je takođe osvojila srebrnu medalju.

Posle raspada Jugoslavije, nastupala je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sa kojom je najveći uspeh ostvarila 1993. godine osvajanjem zlatne medalje na Mediteranskim igrama.

O kakvoj legendi i karijeri je reč, najbolje svedoči činjenica da je ova košarkašica 2017. godine primljena u FIBA-inu Kuću slavnih i to zajedno u generaciji sa Tonijem Kukočem. Danas ona stoji rame uz rame sa sa najvećim legendama ovog sporta kao što su Majkl Džordan, Dražen Petrović, Vilt Čemberlen Džon Stokton, Aleksandar Nikolić...

Ova 51-godišnjakinja iza sebe ima dva braka. Prvi ne pamti po nečemu lepom i dobrom kako i sama kaže jer je bila žrtva psihičkog i fizičkog nasilja zbog čega je bila primorana da zatraži razvd braka od tadašnjeg supruga Mirsada Brčaninovića. Mujanovićka ništa bolje nije prošla ni u drugom braku, ali po njenim tvrdnjama u ovom slučaju nije bilo reči o nasilju već samo o nerazumevanju koje je za posledicu imalo novi razvod od supružnika Idriza Gibanice sa kojim je stupila u brak davne 2008. godine. Za razliku od ovog drugog, prvi brak joj je trajao samo šest godina.

Ipak, Razija će osim po svojim uspesima i titulama biti upamćena po jednoj anegdoti. Sve se desilo davne 1989. godine u Beogradu kada je Mujanovićka gostovala sa svojim Jedinstvom. Publika je shvativši da domaće košarkašice ne mogu da pariraju ovoj Tuzlanki odlučila da je isprovocira skandirajući joj pogrdno:

''Razija je muško.''

Ovo je izludelo tada mladu košarkašicu koja je otišla do svog trenera Mihajla Vukovića koji joj je onako mahinalno i reflekso odgovorio:

''Samo igraj Razo, boli te kurac!"

Ova, prema rečima mnogih izmišljena anegdota, je i dan danas jedan od glavnih sinonima i priča vezanih za ovu čuvenu košarkašicu koja je bez sumnje jedna od najboljih košarkašica, možda i sportistkinja, koja je igrala na prostorima stare Jugoslavije.

Kurir sport

Foto: Story.ba

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track