ACO PETROVIĆ ZA KURIR: Stidim se što smo napustili postolje u Atini!

Bivši košarkaš priznao

ACO PETROVIĆ ZA KURIR: Stidim se što smo napustili postolje u Atini!

Košarka -
Hrvatski trener sada drugačije gleda na događaj iz 1995, kada je kao selektor „kockastih“ zajedno s igračima izašao iz atinske hale uoči dodele zlatne medalje našim košarkašima

Zlatni košarkaši Srbije, koji su pod zastavom SR Jugoslavije 1995. godine osvojili Evropsko prvenstvo, sinoć su se ponovo okupili na balkonu Skupštine Beograda.Za reprizu dočeka čuo je i hrvatski trener Aco Petrović, tadašnji selektor „kockastih“, koji je dve decenije kasnije u razgovoru za Kurir priznao da je bila glupost to što su on i njegovi igrači napustili postolje uoči dodele zlatnih medalja našoj reprezentaciji.

Kako sada sa ove distance, 20 godina kasnije, gledate na događaj u Atini?- Nismo smeli da napustimo pobedničko postolje. To je bilo moje mišljenje i tada, ali isto razmišljam i 20 godina kasnije, jer je osvajanje bronzane medalje bio veliki uspeh za hrvatsku košarku. Ipak, to je bio period rata i velike tenzije između dva naroda, ali pod pritiskom tadašnjeg političkog rukovodstva, mi smo morali da napustimo postolje, iako mi nije bila jasna svrha takvog postupka. Smatram da nije postojao nijedan razlog za tako nešto, ali vremena su bila takva - poručio je Aco Petrović, brat pokojnog Dražena Petrovića, i nastavio:- Jednostavno, tada je bilo mnogo tenzije, glave su bile usijane i smatram da se nije razmišljalo trezveno. Na moju sreću, sve se promenilo, normalizovali su se odnosi između dve zemlje. To je najvažnije, treba da gledamo u budućnost.Hrvatski trener posebno je pohvalio Aleksandra Ðorđevića, koji nije mogao da promaši koš, napominjući da je najzaslužniji za uspeh naše selekcije.- Čini mi se da je Sale tada ubacio devet trojki, ukupno 40 i nešto koševa, i kad takvog igrača imate u finalnom meču, nemoguće je izgubiti. Imali ste sjajnu generaciju, a najbolji pokazatelj jeste to što ste posle toga sa svih velikih takmičenja dolazili s medaljom - zaključio je Aco Petrović.On je istakao i to da je tadašnja reprezentacija Jugoslavije zasluženo osvojila zlatnu medalju, mada je dodao da je suđenje u finalnom meču protiv Litvanije bilo katastrofalno.

EvrobasketSRBIJA MOŽE DO MEDALJEAco Petrović kaže da Srbija i na predstojećem Evropskom prvenstvu ima šanse da stigne do medalje:- Po meni, glavni favoriti za zlato su Francuska i Španija, dok Srbija, Hrvatska, Litvanija, Nemačka i Grčka takođe konkurišu za neku od medalja. Ovo takmičenje još više dobija na značaju kad se zna da je i kvalifikaciono za Olimpijske igre sledeće godine u Brazilu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track