DAN KADA JE SVET ZAPAMTIO DIVCA I DRUŠTVO: 25 godina od gaženja šahovnice i titule u Argentini

Sećanja

DAN KADA JE SVET ZAPAMTIO DIVCA I DRUŠTVO: 25 godina od gaženja šahovnice i titule u Argentini

Košarka -
To je bio poslednji nastup ekipe sastavljene i od igrača iz Hrvatske

Prošlo je tačno 25 godina od kada je Jugoslavija 1990. godine u Argentini dotakla košarkaški vrh sveta, objedinivši tako evropsku (osvojenu u Zagrebu 1989.) i planetarnu titulu. Dražen Petrović Velimir Perasović, Zoran Čutura, Žarko Paspalj, Toni Kukoč (MVP), Zoran Savić, Arijan Komazec, Zoran Jovanović, Vlade Divac, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Radisav Ćurčić, bili su predvođeni selektorom Dušanom Ivkovićem, i ostvarili su sedam pobeda u osam mečeva, ali je superiornost u odnosu na rivale bila ono po čemu će se to prvenstvo još dugo pamtiti.

Jedini poraz na takmičenju doživljen je u grupnoj fazi protiv Portorika (75:82), dok je najveći rival Sovjetski savez dva puta ubedljivo poražen. U grupi 100:77, a potom i u finalu 92:75.

Posle tog finala, kada su navijači uleteli na teren jedan navijač je uneo hrvatsku zastavu, a Vlade Divac ga je uhvatio i zastavu sa šahovnicom sklonio sa terena.

http://www.youtube.com/watch?v=pJMf_rFs3d0

"Tada njoj tamo nije bilo mesto. Isto bih uradio i sa srpskom trobojkom, jer mi smo tamo igrali kao Jugoslavija", pričao je Divac mnogo godina kasnije.

http://www.youtube.com/watch?v=IxOoceI_cNc

Za takmičenje u Argentini vezan je još jedan interesantan detalj. Četrdeset godina pre zlata u Buenos Airesu u Argentini je igran prvi šampionat sveta u košarci za muškarce. Jugoslavija je nastupala kao rezerni tim i bila je poslednja a prvi koš u istoriji svetskih prvenstava postigao je Nebojša Popović.

http://www.youtube.com/watch?v=PeVypcUvxK0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track