FIBA U PROBLEMU: Hrvati ne žele regionalnu ligu koja bi se vodila iz Beograda
Foto: ABA Liga

Prvi kamen spoticanja

FIBA U PROBLEMU: Hrvati ne žele regionalnu ligu koja bi se vodila iz Beograda

Košarka -
Sedište firme i menadžmenta lige treba ostaviti u Ljubljani ili u Zagrebu, odnosno u zemljama Evropske unije, smatraju hrvatski klubovi

Predstavnici Cedevite, Cibone, Zagreba i Zadra, kao i Hrvatskog košarkaškog saveza, sastali su se sa izaslanikom FIBA Kostom Ilijevim i saslušali njegovu prezentaciju nove regionalne lige.

Hrvatski klubovi izrazili su nezadovoljstvo dosadašnjom ABA ligom, a od FIBA su zatražili određene garancije i promene. Sekretar Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) Željko Drakšić objasnio je Ilijevu šta hrvatski klubovi očekuju od FIBA.

"Hrvatski klubovi zadovoljni su dosadašnjom ligom uz određene korekcije tehničke prirode kao što su: kalendar takmičenja, broj klubova u ligi, pravila košarkaške igre. Traže se i dodatni podaci za draft FIBA-ine regionalne lige kao što su: finansijske garancije buduće lige za više sezona, garancije prohodnosti prema Evroligi i Evrokupu, odnosno evropskim takmičenjima za više sezona, garancije mogućnosti početka lige odmah u sezoni 2015/16. Sedište firme i menadžmenta lige treba ostaviti u Ljubljani ili u Zagrebu, odnosno u zemljama Evropske unije. Treba respektovati dosadašnjih petnaest godina lige kao garanciju za još bolju ligu uz navedene korekcije."

FIBA je na ovaj način naletela na prvu prepreku u pokušaju da napravi novu regionalnu ligu pošto je Ilijev prilikom nedavne posete Srbiji dobio od predstavnika klubova četiri posebna zahteva, među kojima i onaj da se sedište lige obavezno preseli u Beograd.

Oko ta četiri zahteva složili su se Partizan, Crvena zvezda, Mega Leks i Metalac.

- Da nastup u "Premijer ligi" donosi direktnu prohodnost ka Evroligi i Evrokupu.- Srpski klubovi traže pisanu garanciju da u budućnosti u toj ligi neće biti klubova sa Kosova, pošto je nedavno FIBA primila Kosovo u svoje članstvo.- Srpski klubovi zahtevaju da se sedište lige (koje je po predlogu koji im je prezentovan i zvanično trebalo da bude u Podgorici) obavezno preseli u Beograd, koji je bio centar lige i u nekadašnjoj SFRJ.- Srpski klubovi zahtevaju da se omogući nesmetan razvoj domaće lige (KLS), bez obzira na eventualno učešće najjačih srpskih klubova u regionalnoj ligi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track