ISPOVEST KOŠARKAŠA ALEKSA MARIĆA: Ubili su mi dedu, Oluju im neću oprostiti
Foto: Saša Pavlić

Zločin bez kazne

ISPOVEST KOŠARKAŠA ALEKSA MARIĆA: Ubili su mi dedu, Oluju im neću oprostiti

Košarka -
Jako me ljuti kada neki misle da je to bila šetnja Srba kroz neku šumu. Kao da se ništa nije dogodilo, a Hrvati, kao i svetski mediji, zaboravljaju koliko je hiljada Srba prognano sa svojih ognjišta ili još gore, koliko ih je ubijeno, kaže bivši igrač Partizana

Bivši košarkaš Partizana i australijski reprezentativac Aleksandar Marić tek posle 20 godina sahranio je dedu Stevana Marića (80). Aleksov deda ubijen je početkom avgusta 1995. godine tokom hrvatske vojne akcije "Oluja" u svojoj kući u Sonkoviću kod Šibenika.

Posmrtni ostaci dede Steve ekshumirani su poslednjeg dana novembra 2012. godine iz zajedničke grobnice na lokaciji Sveta Mara kod Šibenika, zajedno sa posmrtnim ostacima još 31 osobe.

Identifikacija je obavljena poslednjeg dana juna ove godine u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

"Nijedan rat ne može da se zaboravi ili da se pređe preko preko toga. Ne dao bog nikom da doživi ono što je moj narod doživeo, da deli sudbinu moje porodice, rodbine, prijatelja...", rekao je Marić.

Marić smatra da je "Oluja" zločin bez kazne.

"Jako me ljuti kada neki misle da je to bila šetnja Srba kroz neku šumu. Kao da se ništa nije dogodilo, a Hrvati, kao i svetski mediji, zaboravljaju koliko je hiljada Srba prognano sa svojih ognjišta ili još gore, koliko ih je ubijeno. Kao da su Srbi najgori na svetu, kao da smo mi sami krivi za sve što nam se dogodilo, a da protiv nas nije niko. Kao da nismo ljudi, da nemamo zemlju, poštovanje, veru, naciju, Srbiju...", rekao je Aleksandar Marić.

Osim Stevana Marića, u Zagrebu su 30. juna identifikovani i posmrtni ostaci još 18 Srba. Među njima je najstarija Danica Mihajlović (86) iz okoline Karlovca, dok je najmlađi Rajko Kmezić (36) iz Đakova. Prosečna starost nastradalih je 68 godina i svi su ubijeni u svojim kućama.(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track