KAO PRVAK EVROPE: Srbija u prvom šeširu na žrebu kvalifikacija za Evrobasket
Foto: Profimedia

Promena sistema

KAO PRVAK EVROPE: Srbija u prvom šeširu na žrebu kvalifikacija za Evrobasket

Košarka -
Jedina zemlja koja se direktno plasirala na završni turnir jeste domaćin Češka

Fiba Evropa objavila je da će u kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo košarkašica 2017. godine ući 33 reprezentacije.

Žreb će biti održan u subotu u Minhenu.

Iako je nedavno osvojila titulu prvaka Evrope Srbija će takođe morati u kvalifikacije, a jedina zemlja koja se direktno plasirala na završni turnir jeste domaćin Češka.

Srbija je smeštena u prvi šešir, zajedno sa još osam najboljih ekipa sa nedavnog Evropskog prvenstva i ne može se sastati sa njima u kvalifikacijama.

Evrobasket 2017 doneo je nekoliko novina. Reprezentacije će kvalifikacije igrati tokom klupske sezone u tri navrata, prvi takozvani "prozor" je u novembru 2015., a zatim u februaru i novembru 2016. godine.

Sve reprezentacije će biti svrstane u devet grupa, šest sa četiri ekipe i tri sa tri ekipe. Umesto sadašnjih 20 ekipa, na Evropskom prvenstvu u Češkoj nastupiće 16 reprezentacije, što znači da će to pravo steći devet pobednika grupa i šest najboljih drugoplasiranih ekipa.

Do šest najboljih drugoplasiranih ekipa dolazi se tako što se u grupama sa po četiri ekipe neće računati rezultati sa četvrtoplasiranim timovima.

Raspored utakmica:

Prvo i drugo kolo: 21. i 25. novembar 2015. godineTreće i četvrto kolo: 20. i 24. februar 2016. godinePeto i šesto kolo: 19. i 23. novembar 2016. godine

Raspored šešira:

1. šešir: Srbija, Francuska, Španija, Belorusija, Turska, Rusija, Crna Gora, Litvanija, Slovačka.2. šešir: Grčka, Hrvatska, Letonija, Švedska, Italija, Ukrajina, Mađarska, Poljska, Rumunija.3. šešir: Velika Britanija, Belgija, Slovenija, Portugalija, Bugarska, Izrael, Nemačka, Estonija, Finska.4. šešir: Holandija, Luksemburg, Švajcarska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Island.

Kurir sport / Kosarka24.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track