KOŠARKAŠKI TURNIR U HERCEG NOVOM: Kosovo Knin prvak Evrope srpske dijaspore
Foto: Privatna Arhiva

U finalu pao Beograd Minhen

KOŠARKAŠKI TURNIR U HERCEG NOVOM: Kosovo Knin prvak Evrope srpske dijaspore

Košarka -

Ekipa Kosovo Knin postala je prvak Evrope srpske dijaspore trijumfom na prvenstvu održanom u Herceg Novom.

Kosovo Knin je u finalu savladalo tim Beograd Minhen 62:52.

Početnu prednost koju je tim Kosovo Knin stekao u prvoj četvrtini (15:9), nije uspeo da zadrži u drugoj deonici (11:14). Treća četvrtina obilovala je lepim akcijama na obe strane i igrom koš za koš, a uprkos povratku na parket Ratka Varde, Kosovo Knin nije uspeo da stekne prednost. Pobednik je rešen u poslednjem kvartalu zahvaljujući trojkama pre svega Radulovića, kao i poenima Jovića.

U poraženom timu istakli su se D. Radulović sa 18 poena, kao i Ivančić sa osam, dok je u pobedničkom sastavu V. Radulović postigao 16 poena, a Jović 17. Najbolji indeks uspešnosti je ostvario Predrag Radulović iz tima Kosovo Knin.

KK Kosovo Knin je nastao 2002. kada se grupa entuzijasta predvođena Ilijom Jovićem, Lazarom Radulovićem i Vladom Dragojlovićem okupila i odlučila da se prijavi za Evropsko košarkaško prvenstvo srpske dijaspore. Naziv tima je nastao po nekadašnjem košarkaškom klubu Kosovo iz Kninske Krajine, odakle većina igrača ima poreklo.

Najveći uspesi ovog tima su dva osvojena prvenstva (2011, 2014) kao i pet osvojenih drugih mesta i tri treća mesta.

Ova ekipa pod drugim imenom učestvuje u Biznis košarkaškoj ligi Beograda, u kojoj godinama beleži dobre rezultate.

Za ovaj tim su nastupali i poznati košarkaši kao što su Milan Dozet i Milan Ćurćić, a u sadašnjem sastavu je Ratko Varda, bivši NBA igrač.

U utakmici za treće mesto debitant 4K Priština je savladala Basket 2000 nakon neizvesnog i veoma nervoznog meča u kome su se timovi smenjivali u vođstvu sa po čak desetak poena razlike. Na kraju je bilo 55:47.

Najbolji indeks uspešnosti je ostvario Aleksandar Marinković iz tima 4K Priština.

Takmičenje za najboljeg trojkaša je pobudilo veliko interesovanje, a u oštroj konkurenciji za nijansu bolji bio Ljubiša Savić (Veterani Karače), koji je osvojio prvo mesto i zlatnu medalju pogodivši 12 trojki, a drugo mesto i srebrnu medalju je osvojio Nenad Nikolin (CouchCoach) sa pogođenih 11 trojki, treće mesto i bronzanu medalju je osvojio Dušan Spalević (4K Priština) sa 9 trojki.

Diplomu za fer plej je dobio tim AST Beograd.

Kako je celo prvenstvo imali i humanitarni karakter, sva prikupljena sredstva su iskorišćena za kupovinu sportske opreme i rekvizita za štićenike Dečijeg doma Mladost u Bijeloj.

Odluka o domaćinu 22. Evropskog prvenstva nije doneta, ali se razmatra mogućnost da se po prvi put održi u matici, to jest u Srbiji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Verovali ili ne - postoje i veći foliranti od srpskih fudbalera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track