MARINA MALJKOVIĆ: Ja sam trener i profesor, ne volim da vređam svoje igračice
Foto: Printskrin

Srbija je zemlja pobednika

MARINA MALJKOVIĆ: Ja sam trener i profesor, ne volim da vređam svoje igračice

Košarka -

Ženska košarka se na velika vrata vratila u Srbiji. Nekada trofejni sport, posle dve decenije posrtanja, vinula se tamo gde joj je i mesto.

Zlato na Evropskom prvenstvu i bronza na Olimpijskim igrama u Riju rukopis su selektora Marine Maljković.

No, osim košarkaškog umeća kojih smo svedoci, ženska košarkaška reprezentacija odlikuje se fanstastičnom organizacijom unutar ekipe. Karakteristike koje odlikuju košarkašice dobar su nauk za širu javnost, pre svega činjenica da su devojke u reprezentaciji naučile da ne budu gubitnici.

"Može to da se nauči, da ne budemo gubitnici. Jasno je posle dočeka koliko Srbija voli sport, koliko je Srbija zemlja sporta i koliko su to prave vrednosti. Nama nedostaje da se više piše o tim herojima i ljudima na koje deca treba da se ugledaju. I moj tim i svi ostali sportisti su dostupni, spremni i voljni da pomognu svojoj zemlji, deci da izaberu pravi put", rekla je Marina Maljković i nastavlja.

"U Francuskoj me pitaju kako to da mi ovde imamo situaciju da se devojke bacaju po terenu, da ginu za svaku loptu, kako su to naučene i zašto to rade. Oni ne mogu da nateraju svoje košarkašice da to rade i zato ih poslednje dve godine pobeđujemo. Imamo izraženu spretnost kod dece, u karakteru ovog naroda definitivno ima mnogo pozitivnih osobina. Mislim da je samo potrebno da se to potencira, tu bi već mnogo dobili da postanemo pobednici, da gladni i željni sa tim pozitivnim karakteristikama idemo napred."

U pohodu na olimpijsku medalju Srbija je morala da pobedi Francusku. Utakmica za treće mesto bila je svojevrsna repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva. Ključ utakmice desio se u poluvremenu, kada je, kako je i ranije izjavila, Maljkovićeva žestoko iskritikovala igračice.

"Detalje ni ne želite da čujete. Dva puta gore nego što možete da pretpostavite. Igračice, muk. Zaneme. Neke počnu da plaču. A kad su izašle na teren, to je bila najbolja četvrtina u tom trenutku. To nije moj manir, neko pravilo. Ljude čudi, kako to, ti si žensko, bliski ste po godinama, neke su starije od tebe, kako to da imaš mir. Ja sam trener i profesor, ne volim da vređam svoje igračice. Gadno izgleda kada se Marina iznervira, ali to je pitanje za igračice."

Marina Maljković je prošle godine osnovala Pokret za žensku košarku, sa kojim želi da postigne više ciljeva.

"Pokret mi puno znači. Učimo kako da budemo pobednici u Srbiji, kako što više dece da se potpuno besplatno bavi sportom, da ne postoji članarina, već da roditelji uhvate dete za ruku i dovedu na trening. Ali, ne samo to. Ono što je specifično za moj Pokret je da želim da unesem celu sebe, kao sve što radim. Vrlo svesna da neće sve devojčice postati Sonje, Jelene, Ane, Milice... želim da napravim od njih devojke pravih vrednosti, da ih usmerim na normalan put, da potenciram to dobro kod nas, da prenesem iskustvo iz inostranstva..."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track